Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1935 (2)


2. Ο κ. Πρωθυπουργός αναχωρεί για διακοπές.
Όσο και αν είναι δύσκολα τα πράγματα μέσα και έξω από τη χώρα , ο Πρωθυπουργός Τσαλδάρης δεν θέλει να θυσιάσει τις προγραμματισμένες διακοπές του στη Βαυαρική λουτρόπολη Βιεζέε. Γνωρίζει βέβαια ότι στη διάρκεια της απουσίας του τα ινία της διακυβέρνησης της χώρας θα περάσουν στα χέρια του Αντιπρόεδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού των Στρατιωτικών Κονδύλη. Οι φήμες (στο μεγαλύτερο μέρος τους κατευθυνόμενες) δεν παύουν να επισημαίνουν τις βαθύτερες προθέσεις του Αντιπρόεδρου της Κυβέρνησης να ενεργήσει με τη πρώτη ευκαιρία στρατιωτικό πραξικόπημα , με σκοπό να ανατρέψει τη κυβέρνηση και να φέρει πίσω "με το έτσι θέλω" το Βασιλιά . Ο Τσαλδάρης δεν φαίνεται να πολυπιστεύει στις φήμες αυτές, που άλλωστε, εκείνη τη δεδομένη στιγμή δεν έχουν καμία λογική βάση και πολιτικά είναι αφελείς.. Ο εξόριστος βασιλιάς έχει αποκλείσει κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο να επιστρέψει σαν ηγέτης μιας συγκεκριμένης φατρίας . Επιπλέον διατηρεί για τον εαυτό του το δικαίωμα να αποφασίσει αν θα επιστρέψει στο θρόνο του ή όχι, ανεξάρτητα αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι ευνοϊκό προς αυτόν. Βέβαια οι υποστηρικτές της Βασιλείας όψιμοι και μη, δε λείπουν. Ο καθένας από αυτούς φαντάζεται, ότι η επιστροφή του Βασιλιά θα λύσει ως δια μαγείας, όλα τα προβλήματα του τόπου και δεν είναι λίγοι αυτοί που εύχονται ,ανάλογα με τη φαντασία που διαθέτουν , μια αιφνιδιαστική επιστροφή παρόμοια με εκείνη του Ρουμάνου Βασιλιά ,του Καρόλου [2.1].
Στη πραγματικότητα οι φήμες εκείνες που θέλουν την εκτροπή από την ομαλότητα –όπως θα δείξουν τα πράγματα δεν είναι παρά οι στοιχειωμένοι φόβοι όλων εκείνων που βρίσκονταν στην αντίθετη όχθη. Μέσα από αυτές, στελέχη της αντιπολίτευσης αλλά και της Κυβέρνησης, προσπαθούν να κρατήσουν σε εγρήγορση και να διασφαλίσουν τη συνοχή των αντιβασιλικών ψηφοφόρων . Γνωρίζουν ότι αν τα πράγματα οδηγηθούν τελικά στο δημοψήφισμα, το παιχνίδι θα χαθεί οριστικά.
Από τη πλευρά του ο Κονδύλης το τελευταίο πράγμα που σκέπτεται, είναι να μεθοδεύσει σε εντελώς λάθος χρόνο, ένα πραξικόπημα για να ανατρέψει μια Κυβέρνηση στην οποία είναι Αντιπρόεδρος και την οποία σε μεγάλο βαθμό ελέγχει. Το διεθνές τοπίο είναι θολό, ο Τσαλδάρης δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει τη θέση του,το Λαϊκό Κόμμα δεν έχει πληρώσει στο σύνολό του το τίμημα της κρίσης που διαχειρίζεται, οι συζητήσεις ανάμεσα σε Αθήνα, Λονδίνο και Παρίσι δεν έχουν ακόμα καταλήξει σε κάποια πολιτική συμφωνία πάνω στο επίμαχο θέμα της επιστροφής ή όχι του Βασιλιά......
Ο Κονδύλης διαβεβαιώνει το Τσαλδάρη,με το λόγο της τιμής του, ότι για όσο διάστημα θα λείψει στο εξωτερικό, δεν πρόκειται να υπάρξουν εκπλήξεις και ο ίδιος δεν πρόκειται να επιτρέψει κανενός είδους εκτροπή από την υπάρχουσα νομιμότητα . Επιφυλάσσει όμως για τον εαυτό του το δικαίωμα μετά την επιστροφή του Πρωθυπουργού, να υποβάλει τη παραίτησή του, αν διαπιστώσει, ότι η παραμονή του στη Κυβέρνηση, δημιουργεί προβλήματα στο πολιτικό του αγώνα υπέρ της επιστροφής του Βασιλιά. Θέση διαυγής, κρυστάλλινη που δεν επιδέχεται παρερμηνείες .
Λίγο πριν αναχωρήσει το τραίνο
με το Πρωθυπουργό και τη συνοδεία του
για τη Γερμανία.
Πέρα από τη κατηγορηματική διαβεβαίωση του Κονδύλη, ο Πρωθυπουργός σε κατ' ιδίαν συναντήσεις του με ανώτατους αξιωματικούς έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι η αφοσίωση της συντριπτικής πλειοψηφίας των στρατιωτικών στη νομιμότητα είναι δεδομένη. Οι αξιωματικοί που πρωτοστατούν σε αυτή την επίδειξη νομιμότητας χωρίς να αποχωρίζονται όμως από τα φιλοβασιλικά τους αισθήματα είναι : ο Διοικητής του Α Σ.Σ Παναγιωτάκος, ο Διοικητής της 2ης Μεραρχίας Δεμέστιχας και ο Φρούραρχος Γεώργιος Τσολάκογλου .
Ο Πρωθυπουργός παρουσιάζεται αισιόδοξος για την εσωτερική κατάσταση, και αυτή την αισιοδοξία επιχειρεί να τη διοχετεύσει στο λαό με τη παρακάτω δήλωσή :
Ουδείς κίνδυνος ανωμαλίας υφίσταται και ουδεμία ανησυχία είναι δικαιολογημένη.Αν υπήρχε και το ελάχιστον ίχνος ανησυχίας δεν θα ανεχώρουν βεβαίως εις το εξωτερικόν.

Τη 1η Αυγούστου σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Πρωθυπουργός και η συνοδεία του αναχωρούν σιδηροδρομικώς με τελικό προορισμό του τη γερμανική λουτρόπολη . Την ίδια ημέρα στη τελευταία σελίδα του ο Ριζοσπάστης δίνει την είδηση της αναχώρησης του Πρωθυπουργού και επιμένει: "Ο κίνδυνος του μοναρχοφασιστικού Πραξικοπήματος παραμένει".



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου