Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

JOΗΝ TOLAND: ΑΝ Ο ΧΙΤΛΕΡ ΕΙΧΕ ΠΕΘΑΝΕΙ ΣΤΑ 1937.



Αν ο Χίτλερ είχε πεθάνει στα 1937 την τέταρτη επέτειο της ανόδου του στην εξουσία - παρ΄όλη τη μεγάλη οικονομική κρίση - θα μπορούσε να περάσει δίχως τη παραμικρή αμφιβολία, σαν μια από τις μεγαλύτερες  προσωπικότητες της γερμανικής ιστορίας [1] . Σε ολόκληρη την Ευρώπη είχε εκατομμύρια θαυμαστές. Η Gertrude Stein [2] ( που χαρακτήρισε το Roosevelt ανιαρό ), σκέφτηκε ότι ο Χίτλερ θα έπρεπε να πάρει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης .
Σε άρθρα περιοδικών και εφημερίδων ο George Bernard Shaw [3] υπερασπίστηκε τον Χίτλερ και τους άλλους δικτάτορες ' οι ομιλίες του Shaw  περί φασισμού εξαγρίωσαν τους  συναδέλφους του της Φαβιανής Εταιρίας [4] και προκάλεσαν ένα κύμα επικριτικών επιστολών από αντιφασίστες εξόριστους . Ένας άλλος ειλικρινής οπαδός ήταν ο Sven Hedin [5] , ο διάσημος Σουηδός εξερευνητής , ο οποίος έγραψε ότι ο Χίτλερ ήταν προικισμένος με ένα αδάμαστο πάθος για τη δικαιοσύνη , με ευρύ πολιτικό όραμα , αλάνθαστη διορατικότητα και « μια πραγματική μέριμνα για την ευημερία των συμπολιτών του . 

« Ο ίδιος ο Hedin , κατά το ένα δέκατο έκτο Εβραίος και περήφανος γι 'αυτό , υπερασπίστηκε τον αντισημιτισμό του Χίτλερ , ενώ αποδοκίμαζε τις σκληρές μεθόδους του . Μια αμερόληπτη εξέταση της συμπεριφοράς των Εβραίων στα χρόνια μετά την ανακωχή , είπε , έδειξε γιατί οι Γερμανοί απεχθάνονταν τους Εβραίους . Όπου μεθοδεύτηκε η πολιτική της υποταγής και της ηττοπάθειας, οι αρχηγοί πρωταγωνιστές ήταν Εβραίοι . Και , κατά κανόνα, ήταν οι ίδιοι Εβραίοι που διαμόρφωναν τη πρωτοπορία του κομμουνισμού και του μπολσεβικισμού »  Η περίληψη του για τα επιτεύγματα του Χίτλερ θα μπορούσε κάλλιστα να είχε γραφτεί από τον Γκαίμπελς : « Ένας άνθρωπος που μέσα σε διάστημα μόλις τεσσάρων ετών έχει ανυψώσει το λαό του από τα πολύ χαμηλότερα βάθη στην αυτοσυνειδησία ​​, στην υπερηφάνεια , στην πειθαρχία και στη δύναμη αξίζει την ευγνωμοσύνη των συμπολιτών του και το θαυμασμό όλης της ανθρωπότητας . » 

Πέρα από το να αποτελεί πηγή  έμπνευσης για μεμονωμένα άτομα εκτός  Γερμανίας , ο Χίτλερ , με το παράδειγμά του, τόνωσε την ανάπτυξη παρόμοιων κινημάτων σε όλη την Ευρώπη . Το πιο σημαντικό ήταν η Βρετανική Ένωση των Φασιστών [6] , των Blackshirts , και ο Χίτλερ είχε πρόσφατα τιμήσει τον αρχηγό τους , τον Sir Oswald Mosley [7] , με την παρουσία του στο γαμήλιο γεύμα , όταν ο τελευταίος παντρεύτηκε  με την Diana Mitford [8] . Στη Γαλλία , όπου ο αντισημιτισμός αντιπροσώπευε από καιρό μια πτυχή του εθνικισμού , της βασιλοφροσύνης και , κατά καιρούς , του Καθολικισμού , η Γαλλική Δράση, υπό τη καθοδήγηση του Charles Maurras [9] άνθισε και επηρέασε κάποιους προικισμένους συγγραφείς όπως ο André Malraux [10] . Υπήρχε επίσης το Croix de Feu [11] , η οργάνωση βετεράνων της άκρας δεξιάς » , υπό την ηγεσία του συνταγματάρχη Francois de la Rocque [12] , και μισή ντουζίνα παρόμοιες ομάδες . Ενώ σε παρόμοιους μη κομφορμιστές , ο φασισμός στην πράξη ήταν αποκρουστικός , τα επιτεύγματα και τα λόγια τόσο του Χίτλερ όσο και του Μουσολίνι τους είχαν στρέψει ενάντια στο φιλελεύθερο κράτος , τη δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό .

Στο Βέλγιο ο νεαρός Leon Degrelle [13] , ο οποίος θα έφτανε να θεωρήσει τον εαυτό του ως τον πνευματικό γιο του Χίτλερ , ίδρυσε το Ρεξιστικό κίνημα του σαν ένα προπύργιο ενάντια στον κομμουνισμό . « Το κίνημά μας , »  σχολίασε χρόνια αργότερα , « ήταν περισσότερο Φαλαγγιτικό παρά φασιστικό , περισσότερο πνευματικό παρά πολιτικό . Ο Ρεξισμός κατά την άποψή ήταν μια αντίδραση ενάντια στη διαφθορά των καιρών ' ένα κίνημα της πολιτικής ανανέωσης και πολιτικής δικαιοσύνης ' μια μάχη ενάντια στο χάος , στην ανικανότητα , στην ανευθυνότητα ,στην αβεβαιότητα και , πάνω απ 'όλα , στο μπολσεβικισμό .» 

Η φασιστική επιρροή επεκτάθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες , όπου τα μέλη του Γερμανο -Αμερικανικού Σύνδεσμου [14] φορούσαν δημόσια μια ναζιστική στολή λευκό πουκάμισο , μαύρη γραβάτα , μπότες και εμβλήματα με τη σβάστικα ' καθώς και στην Κίνα, όπου ο Chiang Kai-shek [15] είχε κρυφά οργανώσει μια ομάδα ελίτ γνωστή ως Κυανοχίτωνες. [16] . 

" Ο φασισμός τώρα μοιάζει αναχρονιστικός παρατήρησε ' ένα από τα μέλη του, πολλά χρόνια αργότερα . " Αλλά στη συνέχεια φάνηκε να είναι ένα πολύ προοδευτικό μέσο για να ανάσταση της χώρας . " Ο Πρωταρχικός στόχος του φαίνεται πως ήταν η διατήρηση του έθνους . " Ο φασισμός είναι το μόνο εργαλείο για την αυτο-σωτηρία των εθνών που βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής », ομολογήθηκε σε ένα σύγχρονο editorial του She-hid hsin-wen [17] οργάνου των κυανοχιτώνων . « Έσωσε την Ιταλία και τη Γερμανία . . . . επομένως δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να μιμηθούμε το φασιστικό πνεύμα της βίαιης πάλης , όπως στην Ιταλία και τη Γερμανία . » 
Ο Chiang Kai-shek ήταν εξίσου ενθουσιασμένος . « Μπορεί ο φασισμός να σώσει την Κίνα ; » ρώτησε μια ομάδα από κυανοχίτωνες και έδωσε ο ίδιος την απάντηση : «Ναι ! Ο φασισμός είναι αυτό που έχει περισσότερη ανάγκη τώρα η Κίνα . » Παρά τις όποιες δημόσιες αποκηρύξεις για χάρη των δυτικών κι αυτός ο ίδιος απεχθανόταν τη δημοκρατία . ( « Στις τελευταίες δεκαετίες έχουμε μάταια μεθύσει με δημοκρατία και προάσπιση της ελεύθερης σκέψης ») και προσυπέγραψε το Χιτλερικό Führerprinzip [18]. « Το πιο σημαντικό μέρος του φασισμού , » είπε σε μια ομάδα στελεχών του κόμματος οκτώ μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας από το Χίτλερ « είναι η απόλυτη εμπιστοσύνη σε σοφά προετοιμασμένο ηγέτη . » 
Από τη στιγμή που το έθνος εμπιστεύεται ολοκληρωτικά αυτό τον ένα άνδρα , δεν μπορεί να υιοθετήσει άλλα σχήματα. «Αυτό γιατί ο ηγέτης , θα είναι φυσικά, ένας σπουδαίος άνθρωπος που θα διαθέτει ένα επαναστατικό πνεύμα , και θα χρησιμεύει σαν πρότυπο για όλα τα μέλη του κόμματος . Από το άλλο μέρος , κάθε μέλος οφείλει να εξαλείψει όλα όσα στρέφονται άμεσα ενάντια στον αρχηγό και στην ομάδα και έμμεσα,ενάντια στην κοινωνία , στο έθνος και στην επανάσταση . Από την ημέρα που ενταχθήκαμε σ' αυτή την επαναστατική ομάδα, έχουμε παραχωρήσει πλήρως τα δικαιώματά μας , στη ζωή , στην ελευθερία και στην ευτυχία στην ομάδα , και τα θέσαμε στη διάθεση του ηγέτη .... Έτσι, για πρώτη φορά μπορούμε πραγματικά να ονομαζόμαστε φασίστες ».
Τα επιτεύγματα του Χίτλερ στη διάρκεια των τεσσάρων πρώτων χρόνων στην εξουσία είχαν επηρεάσει σημαντικά και άλλους με τις ίδιες αντιλήψεις. Η γοητεία του φασισμού δεν αναγνωριζόταν μόνο από τους δυσαρεστημένους και τους κοινωνικά αποκλεισμένους , αλλά και από υπεύθυνους ανθρώπους καλής θελήσεως . Υιοθέτησε νεανικά χαρακτηριστικά καθώς και διανοούμενους που το βρήκαν μια αναζωογονητική εναλλακτική λύση απέναντι στον αστικό φιλελευθερισμό. Και ενώ κάθε χώρα είχε το δικό της ξεχωριστό παρακλάδι του φασισμού , όλοι οι οπαδοί ( συμπεριλαμβανομένου του Χίτλερ και του Μουσολίνι ) πίστευαν ότι , σε κάθε περίπτωση  , η πνευματική ενότητα των εθνών τους μπορούσε να λύσει όλα τα προβλήματα . Αυτός ο σκοπός , πίστευαν , δικαιολογούσε τα μέσα .(σελ.409-411)

Υποσημειώσεις:

[ 1]

[ 2] Gertrude Stein (1874 – 1946) Αμερικανίδα συγγραφέας . 

[ 3]

[ 4] Φαβιανή Εταιρεία (Fabian Society). Πολιτικομορφωτική οργάνωση σοσιαλιστικής απόχρωσης, που ιδρύθηκε το 1883 στη Μεγάλη Βρετανία. 
[ 5]Sven Anders Hedin (Στοκχόλμη 1865-Στοκχόλμη 1952 )Σουηδός εξερευνητής , γεωγράφος και ειδικός σε θέματα γεωπολιτικής,.
[ 6]
[ 7]
[ 8] Diana Mitford (17 Ιουνίου 1910 – 11 Aυγούστου 2003) Σύζυγος του Sir Oswald Mosley, 6th Baronet, of Ancoats, ηγέτη της British Union of Fascists. Παντρεύτηκαν στα 1936 στο σπίτι του Joseph Goebbels, με υψηλό προσκεκλημένο το Καγκελάριο Adolf Hitler. 
[ 9] Charles Maurras (Martigues, 1868 – Tours, 1952) Γάλλος δημοσιογράφος δοκιμιογράφος , ποιητής και πολιτικός.
[10] André Malraux (1901 – 1976) Γάλλος λογοτέχνης και πολιτικός..
[11]Croix-de-Feu (Φλεγόμενος σταυρός ) Γαλλική πολιτική ομάδα στη διάρκεια του μεσοπολέμου.Διαλύθηκε τη περίοδο του Λαϊκού Μετώπου και αναγεννήθηκε σαν Parti social français (PSF).
[12] François de la Rocque (1885–1946)
[13]
[14]
[15] Chiang Kai-shek (1887-1975) Κινέζος πολιτικός . Πρόεδρος της Κίνας από το 1928 έως το 1948 και Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κίνας (Ταϊβάν) έως το 1975.
[16]
[17]
[18] Ο καλύτερος πιο σύντομος ορισμός του όρου, έχει δοθεί πιθανότατα από το Rudolf Hess σε ένα δημόσιο λόγο του. «Ο Hitler είναι η Γερμανία και η Γερμανία είναι ο Hitler. Ότι και να κάνει, είναι αναγκαίο να γίνει .Ότι και να κάνει, το κάνει με επιτυχία . Σαφέστατα ο Führer έχει την ευλογία του Θείου.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου