Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΡΧΙΑ

Ο ύπατος Μάρκος Σενσορίνος δεν ήταν ούτε ειρηνιστής ούτε ανθρωπιστής, αλλά ήξερε πώς να χειρίζεται την ψυχολογία των αντιπάλων του.
Όταν αυτός ο οξυδερκής πολεμιστής παρουσιάστηκε μπροστά στις πύλες της Καρχηδόνας, η μεγάλη πόλη θεωρείτο ως η πλουσιότερη πρωτεύουσα του αρχαίου κόσμου, όπου άνθιζαν οι τέχνες, το εμπόριο, αλλά επίσης και οι ειρηνιστές. Αφού εξύμνησε στους τελευταίους τα οφέλη της ειρήνης, και αναθεμάτισε την φρίκη του πολέμου, κατέληξε λέγοντάς τους: «Παραδώστε μου τα όπλα σας, και η Ρώμη θ΄ αναλάβει την υπεράσπισή σας». Οι ειρηνιστές (που είναι πάντοτε άνθρωποι μετρίας ευφυΐας), βιάστηκαν να υπακούσουν. «Παραδώστε μου τώρα τα πολεμικά σας πλοία, διότι είναι οχληρά, η συντήρησή τους στοιχίζει ακριβά και είναι τελείως άχρηστα, επειδή η Ρώμη θα σας υπερασπισθεί ενάντια στους εχθρούς σας».
Οι ειρηνιστές υπάκουσαν και πάλι. «Η υποταγή σας είναι αξιέπαινη», τους είπε τότε ο ύπατος. «Δεν απομένει πια παρά να σας ζητήσω μία ακόμη θυσία. Προκειμένου ν΄ αποφευχθεί μία πιθανή εξέγερση, η Ρώμη με διατάσσει να ισοπεδώσω την Καρχηδόνα. Σας δίνει όμως την άδεια να εγκατασταθείτε στην άκρη της ερήμου, σε όποιο σημείο επιλέξετε, υπό τον όρο να βρίσκεται σε απόσταση 80 σταδίων από την θάλασσα».
Τότε μόνον οι Καρχηδόνιοι αντιλήφθηκαν τους κινδύνους του ειρηνισμού, και μπροστά στην βέβαιη προοπτική να πεθάνουν από την πείνα στην άμμο, επιχείρησαν να αμυνθούν. Ήταν όμως πάρα πολύ αργά. Η Καρχηδόνα κατακτήθηκε, πυρπολήθηκε με όλους τους κατοίκους της και εξαφανίστηκε από το πρόσωπο της ιστορίας.(Διαβάστε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου