Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

JAMES LEASOR:RUDOLF HESS-L' INVIATO NON INVITATO II


-Δεν υπάρχουν δικαιολογίες κανενός είδους για να μη θεωρηθούν θετικές οι δηλώσεις του κατηγορουμένου . Αντίθετα βρίσκονται σε πλήρη αρμονία με πολλές δηλώσεις που έκανε ο Χίτλερ σχετικά με τις σχέσεις Γερμανίας και Αγγλίας.
  Πέρα από αυτό , οι κατηγορούμενοι Goering και von Ribbentrop επιβεβαίωσαν από τη θέση του μάρτυρα ότι οι όροι που ο Hess είχε αποκαλύψει στο Λόρδο Simon αντιστοιχούσαν ακριβώς στις απόψεις του Hitler.
Ο κατηγορούμενος Hess δεν επιθυμεί εξ αιτίας του ταξιδιού του και των προθέσεων που τον ώθησαν σε αυτό να εξαχθούν στη διάρκεια της δίκης αυτής συμπεράσματα ευνοικά γι αυτόν .
Η επιρροή του στη πορεία των γεγονότων σε ότι έχει να κάνει με τη πορεία γενικά του πολέμου , έπαψε λίγο αργότερα με τη πτήση του στην Αγγλία.
Το γεγονός ότι πρόθεσή του ήταν να προστατεύσει τις πλάτες της Γερμανίας , στα πλαίσια της σχεδιαζόμενης επιχείρησης εναντίον της Σοβιετικής Ενωσης ... έρχεται σε αντιπαράθεση με το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος Hess είχε ήδη αποφασίσει να αναχωρήσει από τον Ιούνιο του 1940 όταν κανείς στη Γερμανία δεν σκεφτόταν μια εκστρατεία κατά της Σοβιετικής Ένωσης ...
Αν ο κατηγορούμενος Rudolf Hess είχε καταφέρει να καθορίσει τις αναγκαίες συνθήκες για μια συνθηκολόγηση και για διαπραγματεύσεις ειρήνης με την Αγγλία, η πολιτική και στρατιωτική κατάσταση θα μεταλασσόταν βαθύτατα σε αυτές τις καινούριες περιστάσεις που η επίθεση της Σοβιετικής Ένωσης εναντίον της Γερμανίας θα παρουσιαζόταν άκρως απίθανη και οι σχεδιασμοί του Χίτλερ ανεφάρμοστοι.
Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι οι εγκληματικές ευθύνες του κατηγορούμενου Hess,πρέπει σε κάθε περίπτωση να περιοριστούν σε πράξεις που έλαβαν χώρα πριν από την αναχώρησή του για την Αγγλία.
Στις 31 Αυγούστου 216η ημέρα της δίκης, περισσότερους από 9 μήνες αφού είχε οδηγηθεί για πρώτη φορά στην αίθουσα του δικαστηρίου , ο Rudolf Hess , κλήθηκε για να ολοκληρώσει την απολογία του πριν οι δικαστές εκδόσουν την απόφασή τους.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλώ τον κατηγορούμενο Rudolf Hess
HESS: Πριν από όλα , θα ήθελα να ζητήσω από το δικαστήριο να παραμείνω καθήμενος γιατί η υγεία μου δεν μου επιτρέπει διαφορετικά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βέβαια.
HESS: Μερικοί σύντροφοί μου εδώ παρόντες μπορούν να διαβεβαιώσουν το γεγονός ότι στην αρχή της διαδικασίας είχα προβλέψει τα παρακάτω.
1.Ότι θα εμφανίζονταν μάρτυρες οι οποίοι κάτω από όρκο, θα προχωρούσαν σε καταθέσεις ψευδείς και ταυτόχρονα θα κατάφερναν να δημιουργήσουν την αίσθηση απόλυτης αληθοφάνειας και όλοι τους  θα αντιμετωπίζονταν πολύ σοβαρά.
2.Ότι το δικαστήριο θα έκανε δεκτές καταθέσεις που περιείχαν ψευδείς δηλώσεις .
3.Ότι οι κατηγορούμενοι θα έμεναν εμβρόντητοι και έκπληκτοι από κάποιους γερμανούς μάρτυρες.
4.Ότι κάποιοι από τους κατηγορούμενους θα συμπεριφέρονταν με ενα τρόπο κάπως παράξενο. Θα προχωρούσαν σε ταπεινωτικές δηλώσεις σχετικά με το Φύρερ , θα αλληλοκατηγορούντο και μάλιστα άδικα. Ίσως κατάφερναν να κατηγορήσουν ακόμα και τους εαυτούς τους και πάλι άδικα.
Όλες αυτές οι προβλέψεις επαληθεύτηκαν και σε ότι αφορά τους μάρτυρες και τις καταθέσεις , σε δεκάδες των περιπτώσεων προέκυψαν περιπτώσεις ενόρκων καταθέσεων αμφιλεγόμενες από τη πλευρά των κατηγορουμένων , δηλώσεις παντελώς αντίθετες με προηγούμενες καταθέσεις που είχαν γίνει ενόρκως.

Ανάμεσα στα 1936 και στα 1938, σε κάποια χώρα (1)λάμβαναν χώρα πολιτικές δίκες στη διάρκεια των οποίων οι κατηγορούμενοι κατηγορούσαν τους εαυτούς τους  με τρόπο καταπληκτικό.Σαν παράδειγμα απαρριθμούσαν  ένα μεγάλο αριθμό εγκλημάτων που είχαν διαπράξει  ή που υποστήριζαν ότι είχαν διαπράξει . Στο τέλος όταν  καταδικάζονταν σε θάνατο , χειροκροτούσαν με ενθουσιασμό , αφήνοντας κατάπληκτο το κόσμο ολόκληρο...
Βερολίνο Νοέμβριος 1941.
Συνάντηση Εςς και Μολότοφ
Θυμήθηκα τα γεγονότα αυτά με αφορμή κάποιο γεγονός που έλαβε χώρα στην Αγγλία. Καθώς  ξεφύλιζα κάποιες εφημερίδες του "Λαϊκού Παρατηρητή"  βρήκα ... μια ανταπόκριση από το Παρίσι... πάνω στις τεχνικές που όπως λέγεται χρησιμοποιούνταν  στη διάρκεια εκείνων των δικών... Τα μέσα αυτά επέτρεπαν ώστε τα επιλεγμένα θύματα να μπορούν να μιλούν και να συμπεριφέρονται σύμφωνα με τις ληφθείσες οδηγίες....
Ο  Hess συνέχισε να ομιλεί περνώντας σε θέματα , όπως ο αριθμός των νεκρών στο πόλεμο των Μπόερς , οι πνευματικές του σχέσεις  με την εκκλησία, όταν ο πρόεδρος του δικαστηρίου τον διέκοψε.
-Οφείλω να υπενθυμίσω στο κατηγορούμενο Hess το γεγονός ότι ήδη μιλά 20 λεπτά... είπε ο πρόεδρος. Το δικαστήριο έχει προειδοποιήσει τους κατηγορούμενους ότι σ΄αυτό το στάδιο της διαδικασίας, δεν μπορεί να τους επιτρέψει να κάνουν  δηλώσεις μακρόσυρτες . Οφείλουμε να ακούσουμε όλους τους κατηγορουμένους. Γι αυτό το λόγο το δικαστήριο ελπίζει ότι ο κατηγορούμενος Hess θα ολοκληρώσει την ομιλία του.
Ο Hess έκλεισε τη μακρά αγόρευσή του:
-Για πολλά χρόνια  είχα τη δυνατότητα  να εργαστώ στις διαταγές του πιο άξιου παιδιού που η πατρίδα μου γέννησε  στη χιλιόχρονη ιστορία της.
Ακόμα και στη περίπτωση που θα είχα τη δυνατότητα , δεν θα ήθελα να διαγράψω την περίοδο αυτή της ύπαρξής μου. Είμαι ευτυχής έχοντας την πεποίθηση  ότι έκανα το χρέος μου απέναντι στο λαό μου, το χρέος μου σαν γερμανός, σαν εθνικοσοσιαλιστής , σαν πιστός οπαδός του Φύρερ μου . Δεν μετανοιώνω για τίποτα.
Αν έπρεπε να ξαναρχίσω από την αρχή, θα συμπεριφερόμουν ακριβώς όπως συμπεριφέρθηκα, ακόμα και αν γνώριζα ότι στο τέλος έπρεπε να υποστώ ένα τρομερό θάνατο στο ικρίωμα. Ότι και να κάνουν οι άνθρωποι , μια ημέρα θα εμφανιστώ  μπροστά στο δικαστήριο του Θεού. Θα λογοδοτήσω σ΄αυτόν και γνωρίζω ότι Αυτός θα με κρίνει αθώο.
Φυλακές Σπαντάου
Ο Hess κάθησε. Είχε προφέρει τις τελευταίες του λέξεις σε δημόσιο χώρο.
Την 1η Οκτωβρίου 1946, ο Hess αναγνωρίστηκε αθώος  για εγκλήματα πολέμου  και για εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας , αλλά παρ΄όλες τις μεθοδεύσεις του Seidl κρίθηκε  ένοχος για προσβολή και εγκλήματα κατά της ειρήνης.
Υποσημειώσεις:
[1] Αναφορά στις δίκες της Μόσχας.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου