Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

VITTORIO MUSSOLINI :ADOLF HITLER


Βερολίνο 1936 . 80 Μέτρα γυναικών μετ εμποδίων
Ο Χίτλερ χαμογέλασε  ενώ τα γαλανά του μάτια  με παρατηρούσαν με περιέργεια και συμπάθεια μαζί. Ήταν Αύγουστος του 1936 : στο Βερολίνο λάμβαναν χώρα  οι Ολυμπιακοί αγώνες  και ολόκληρη  η Γερμανία βρισκόταν σε γιορτή. Χιλιάδες αθλητές και τουρίστες, που είχαν φθάσει από κάθε σημείο της γης , είχαν θαμπωθεί από την έξοχη φιλοξενία  των Βερολινέζων , την τέλεια οργάνωση των αγώνων , τη κινηματογραφική "σκηνοθεσία" με την οποία καλυπτόταν κάθε εκδήλωση, αντάξια πραγματικά  μιας  Leni Riefensthal.  
Εγώ και ο αδελφός μου Bruno, που μόλις είχαμε επιστρέψει  από την Αιθιοπία, παρακολουθούσαμε ανεπίσημα  μαζί με μερικούς φίλους  τους πιο σπουδαίους αγώνες  και ειδικότερα εκείνους στους οποίους οι Ιταλοί αθλητές  συμμετείχαν με   μεγάλη υπερηφάνια. Απερίγραπτος υπήρξε ο ενθουσιασμός μας  για την υπέροχη νικη της Ontina Valla  στα 80 m. μετ εμποδίων και καταπλητικό το χρυσό μετάλλιο, που κέρδισε η ποδοσφαιρική μας ομάδα.  Αλλά παρά το γεγονός ότι η επίσκεψη ήταν ιδιωτική  η παρουσία μας στο Βερολίνο δεν είχε περάσει απαρατήρητη από τo " Auswärtiges Amt  " (Υπουργείο Εξωτερικών)  και μια ημέρα μας έφεραν μια πρόσκληση του Α. Χίτλερ με την οποία μας καλούσε   στη Καγκελαρία, σε  πρόγευμα , στο οποίο  είχε κληθεί επίσης να παραστεί,  σαν τιμώμενο πρόσωπο ,  ο διάδοχος του θρόνου Umberto di Savoia.
Βερολίνο 1936.  Η Ιταλική ομάδα ποδοσφαίρου
Στη διάρκεια του γεύματος , συχνά o  Χίτλερ  , με τη βοήθεια ενός μεταφραστή  έδειχνε το ενδιαφέρον του για το άτομό μου.
-Εσείς είσαστε ο μεγαλύτερος γιός του Duce;
Στη κεντρική είσοδο της έπαυλης  (villa Pisani)
περιμένοντας την άφιξη του Φύρερ
Την ώρα που απαντούσα καταφατικά   παρατηρούσα με τη σειρά μου  τον άνθρωπο που είχα μπροστά  και επεσήμανα κάποιες λεπτομέρειες που με παραξένεψαν .
Κατ΄αρχάς ο αρχηγός του Εθνικοσοσιαλισμού  ξεπερνούσε το πατέρα μου στο ύψος  . Εξαιτίας μάλιστα του χαρακτηριστικού  μουστακιού του,  μας  θύμιζε  από τότε  τον  Τσάρλι Τσάπλιν  ...... Παρ όλα αυτά ήταν πολύ κομψός μέσα στη μαύρη στολή του  Ναζιστικού Κόμματος και έμοιαζε  αδύνατος στην εμφάνιση. Η φωνή του βαθειά και λίγο βραχνή ζωνανευε από μια ελαφρά ατέλεια  στη προφορά  του "ρο"
Ο Χίτλερ ήταν τότε στο αποκορύφωμα της πολιτικής του σταδιοδρομίας. Έχοντας τον απέναντι για περισσότερο από μια ώρα, ένοιωθα   ένα αίσθημα βαθύτατου σεβασμού   και η ευγένειά του δεν στάθηκε ικανή να μειώσει τη σύγχυση   μου . Παίρνοντας κουράγιο τον συνεχάρηκα  ,για τη τέλεια οργάνωση των αγώνων  και εκδήλωσα το θαυμασμό μου για την ομορφιά της πόλης του Βερολίνου ....................
1937 .
Vittorio Mussolini  και  Goebbels
-Όταν ο Ντούστσε θα γιορτάσει στη Ρώμη τους Ολυμπιακούς αγώνες  θα είναι ακόμα ωραιότεροι. Η Ρώμη  είναι η καταλληλότερη τοποθεσία για ένα τόσο θαυμάσιο γεγονός  της παγκόσμιας νεολαίας. Είναι καλύτερη από την Αθήνα , πόλη όπου η λατρεία της ολυμπιακής φλόγας  έχει χαθεί ... απάντησε ο Χίτλερ  .............

Εφημερίδα Ριζοσπάστης
Παρασκευή 15/6/1934
Άφιξη του Φύρερ της Γερμανίας.
Ο πατέρας μου και ο Φύρερ  συναντήθηκαν  για πρώτη φορά  στις 15 Ιουνίου 1934, σε μια ωραία βενετσιάνικη έπαυλη  στο Stra. Ο Χίτλερ   είχε επισκεφτεί τότε και τη Βενετία  και είχε ενθουσιαστεί παρατηρώντας τα έργα που είχαν εκτεθεί στη Biennale. Για πρώτη φορά εκείνες τις ημέρες, ο ιταλικός τύπος πήρε εντολές  να μην είναι υπερβολικά εχθρικός  ή σαρκαστικός, με τον αρχηγό της Γερμανίας.
Επιστρέφοντας από το  Stra  στο Riccione , ο πατέρας μου, υποχρεώθηκε να υποστεί τη συνηθισμένη οικογενειακή ανάκριση ,  μια που όλοι  είμασταν  περίεργοι να πληροφορηθούμε  τις εντυπώσεις του .
-Με μια πρώτη ματιά, ο Φύρερ δεν εμπνέει συμπάθεια. Είναι δίχως άλλο έξυπνος και καλός ομιλητής αν και εγώ προσωπικά το βρίσκω φλύαρο.  Με διαβεβαίωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Γερμανικός λαός τρέφουν απέναντι στην Ιταλία  ειλικρινή και εγκάρδια φιλικά  αισθήματα .  Τα δικά του μπορώ να τα πιστέψω... του γερμανικού λαού όμως....
-Είχατε κάποια συζήτηση μαζί ; τον διέκοψα. 
-Αποσπασματικά' όμως διαφωνία υπήρξε.. Η προσωπικότητά του προκαλεί ενδιαφέρον , αλλά κάποιες ιδέες του πάνω στο μέλλον της Ευρώπης  τον διαφοροποιούν από μένα  ειδικά την στιγμή που πάει να δημιουργηθεί ανάμεσά μας  μια κάποια κατανόηση. Είναι καταπληκτικά σίγουρος για το έργο του και για το ένδοξο πεπρωμένο που επιφυλάσσει  στη Γερμανία. Αν χρειαστεί είναι αποφασισμένος να επιβάλει τις ιδέες του ακόμα και με τη βία. Τον άφησα να μου μιλήσει για το κυβερνητικό του πρόγραμμα , που ωρίμασε στα χρόνια της φυλακίσεως του και κατανοήθηκε  στα χρόνια του πολιτικού αγώνα  μέσα από τις σελίδες του Mein Kampf . Το όνειρό του είναι η δημιουργία ενός Μεγάλου Ράιχ  που θα ενώσει κάτω από ένα μόνο οδηγό όλους τους Ευρωπαίους γερμανικής καταγωγής . Αυτός είναι ο λόγος που  στο Αυστριακό ζήτημα διαφωνήσαμε.... (Συνέχεια)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου