Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΣΙΔΗΡΑ ΦΡΟΥΡΑ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ: 24.Γ

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 20 ΚΑΙ 22  ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ.
Οι καινούργιες πολιτικές εκλογές στη Ρουμανία για την ανάδειξη Βουλής των Αντιπροσώπων και Γερουσίας προκηρύσσονται για τις 20 και 22 Δεκεμβρίου [1] 
Επίσημα η προεκλογική εκστρατεία του Κοντρεάνου ξεκινά στις 11 Νοεμβρίου όταν ο Capitanul δίνει στη δημοσιότητα τα πρώτα ονόματα των υποψηφίων για τη Γερουσία . Ο προεκλογικός πυρετός οδηγεί σε πολλές βίαιες συγκρούσεις.  Πρώην σύντροφοι από τα χρόνια του Συνδέσμου της Εθνικοχριστιανικής Άμυνας τα πράσινα πουκάμισα της σιδηράς Φρουράς και τα μπλε πουκάμισα των Lăncieri [2] αντί να σχηματίσουν  μέτωπο έστω και προσωρινό,απέναντι στους ιδεολογικούς τους αντιπάλους   ματώνουν σε ένα σκληρό εμφύλιο . Η αγριότητα αυτής της αντιπαράθεσης περνά τα σύνορα. Στη Γερμανία η έκπληξη είναι μεγάλη. Διατρέχοντας το κίνδυνο να κατηγορηθεί για ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρουμανίας ο Alfred Rosenberg κάνει έκκληση στη κοινή λογική και  επιχειρεί με αυστηρές παραινέσεις να αμβλύνει την εμφύλια διένεξη δίχως αποτέλεσμα.
Έστω και κάτω από τις συνθήκες αυτές οι Λεγεωνάριοι του Κοντρεάνου σχεδιάζουν το μεγάλο ποιοτικό άλμα για τη προσέγγιση των μαζών  . Οι εφημερίδες , τα προπαγανδιστικά έντυπα και οι συγκεντρώσεις στα αστικά κέντρα, δεν είναι αρκετά. Ο λόγος της Λεγεώνας πρέπει να φτάσει στα πιο απομακρυσμένο χωριό. Αυτό σημαίνει ότι οι λεγεωνάριοι προπαγανδιστές , είτε  έφιπποι είτε πεζή θα διασχίσουν σε μήκος και σε πλάτος  τη χώρα για να ξεσηκώσουν τους πολίτες , ιδιαίτερα τους νέους , για να δείξουν ότι με τις ιδέες τους βρίσκονται σε ανοικτή ρήξη με τον παλιό κόσμο για να προαναγγείλουν τον ερχομό μιας νέας εποχής με δικαιοσύνη και ευημερία.  
Ο προεκλογικός αγώνας είναι σκληρός. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τουλάχιστον  4 λεγεωνάριοι δολοφονούνται και πάνω από 300  οδηγούνται στις φυλακές με διάφορα προσχήματα  . 
Ο Κοντρεάνου απευθύνεται στους αποστόλους του :

Μην τους λέτε να σας ψηφίσουν γιατί οι άλλοι είναι κακοί αλλά να σας ψηφίσουν για ότι καλό έχετε κάνει μέχρι τώρα. Πλησιάσετε τον κόσμο χαρούμενα , μιλήστε μόνο για θέματα δημιουργικά … διαδώσετε χαρά και φως.”. 

Στις 26 Νοεμβρίου  ο Corneliu Codreanu δίνει στη δημοσιότητα τα ονόματα του συνόλου σχεδόν των υποψηφίων του Κόμματος για τη Βουλή, και τέσσερις ημέρες αργότερα κάνει ξεκάθαρες δηλώσεις σχετικά με την εξωτερική πολιτική που η χώρα οφείλει να ακολουθήσει:

«Είμαι εναντίον  των μεγάλων δυτικών Δημοκρατιών, είμαι εναντίον της Μικρής Συνεννόησης  [ 3] είμαι εναντίον  με την Βαλκανικής Συνεννόησης  [4 ]; και δεν έχω κανένα δεσμό με την ΚΤΕ στην οποία δεν πιστεύω. (Eu sunt contra marilor democratii ale Occidentului, eu sunt contra Micii Întelegeri, eu sunt contra Întelegerii Balcanice, si n-am nici un atasament pentru Societatea Natiunilor, în care nu cred.)Πιστεύω ότι στην Εξωτερική πολιτική η Ρουμανία οφείλει  να είναι στο πλευρό της Ρώμης και του Bερολίνου ,στο πλευρό των κρατών που έχουν προχωρήσει σε εθνικές επαναστάσεις.(Eu sunt pentru politica externa a României alaturi de Roma si Berlin, alaturi de statele revolutiilor nationale.) Ενάντια στον Μπολσεβικισμό. Σαράντα οκτώ ώρες μετά τη νίκη του Λεγεωνάριου κινήματος , η Ρουμανία θα έχει προχωρήσει σε μια καινούργια συμμαχία με την Ρώμη και το Βερολίνο βαδίζοντας με τον τρόπο αυτό στο μονοπάτι της ιστορικής παγκόσμιας αποστολής της.: για την υπεράσπιση του σταυρού , της κουλτούρας και του Χριστιανικού πολιτισμού.» 

Οι Γενικές πολιτικές εκλογές της 20 Δεκεμβρίου 1937 για  τη Βουλή των Αντιπροσώπων  κρύβουν δυσάρεστες εκπλήξεις για το PNL και τους Φιλελεύθερους του Tătărescu . Αν και πρώτο κόμμα με σχεδόν 36% δεν μπορεί να διασφαλίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για κάτι περισσότερο από 4 εκατοστιαίες μονάδες.  Δεύτερο και σε απόσταση ασφαλείας ακολουθεί το Εθνικό Κόμμα των αγροτών με 20,40%. Τρίτο κίνημα των Λεγεωνάριων κάτω από το καινούργιο πολιτικό σχήμα «Όλα για την Πατρίδα» δημιουργεί τη μεγάλη έκπληξη.  .Παρά τη κυβερνητική τρομοκρατία καταφέρνει να  κερδίσει το 15,6% των ψήφων που μεταφράζονται σε  66 έδρες στο Κοινοβούλιο[5]
Αφήνοντας πίσω του κατά  6,43% το Εθνικοχριστιανικό κόμμα [6] έχει μπροστά του μια σειρά θαυμάσιων προοπτικών. Κόμμα εξουσίας μπορεί να ελπίζει ακόμα και σε μια αυτοδύναμη κυβέρνηση συνασπισμού με το ή δίχως τους Εθνικο-αγροτικούς. Για τους Φιλελεύθερους του Gheorghe Tătărescu  που κυβερνούσαν από το 1933  η συγκυβέρνηση είναι μονόδρομος. Φαίνεται ότι οι Φιλελεύθεροι προσανατολίζονται σε λάθος επιλογή γι αυτό, ο Βασιλιάς με απευθείας παρέμβασή του  αποφασίζει ότι  κυβέρνηση θα σχηματίσει το τέταρτο κατά σειρά Κόμμα. Τα πράγματα ακολουθούν το δρόμο τους και στις 28 Δεκεμβρίου η φιλελεύθερη Κυβέρνηση παραιτείται. Ο ποιητής, ο αντισημίτης, ο εθνικιστής Octavian Goga έχει μπροστά του ένα δύσκολο έργο. Οφείλει  να διορθώσει μια σειρά από πολιτικά λάθη των προηγουμένων κυβερνήσεων με συνοπτικές μάλιστα διαδικασίες.  Στις άμεσες προτεραιότητες εντάσσεται η καταστρατήγηση του επίμαχου άρθρου του Συντάγματος που παραχωρούσε στους Εβραίους  ίσα δικαιώματα με τους Ρουμάνους. 
Σε κάθε εποχή η εξουσία, για τους μικρόψυχους ή τους φανατικούς, προσφέρεται και σαν εργαλείο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών κάθε τύπου μάλιστα. Όχι και τόσο ξεχασμένες αντιπαραθέσεις με τους οπαδούς της Σιδηράς Φρουράς  βγαίνουν και πάλι στην επιφάνεια. Οι αντεκδικήσεις και οι πράξεις αυθαιρεσίας πληθαίνουν. Παρ΄όλα τα χτυπήματα που δέχεται το Κίνημα των Λεγεωναρίων όχι μόνο δε λυγίζει αλλά αντίθετα ανδρώνεται περισσότερο.[7]
Η κυβέρνηση Goga είναι η τελευταία προσπάθεια του Θρόνου να ξεμπερδεύει με το Κοντρεάνου πριν αναγκαστεί να καταφύγει σε μέτρα δραστικά, πριν αναγκαστεί να καταφύγει στη στυγνή τρομοκρατία. Το γεγονός ότι το κίνημα των Λεγεωναρίων είναι πλέον η τρίτη σε μέγεθος πολιτική δύναμη της χώρας που συνεχώς διευρύνεται, σημαίνει ότι η τελική σύγκρουση είναι αναπόφευκτη.

Υποσημειώσεις.
[1] Ο πρωτος γύρος αφορούσε τις εκλογές για την Βουλή Και ο Δεύτερος για την Γερουσία. 
[2] Οι Lăncieri (Λογχοφόροι) είχαν προσκοληθεί στο Εθνικό χριστιανικό κόμμα.
[3] Micii Întelegeri= Μικρή Αντάντ: Συμμαχία που προήλθε από διμερείς επίσης συμφωνίες (1920 και 1921) μεταξύ Τσεχοσλοβακίας-Γιουγκοσλαβίας,Γιουγκοσλαβίας-Ρουμανίας και Ρουμανίας-Τσεχοσλοβακίας. Αυτή η τριγωνική σύνδεση - συμμαχία ήταν δημιούργημα της τότε Γαλλικής Πολιτικής σε βάρος της Ουγγαρίας και των Μεσευρωπαϊκών Κρατών (Κεντρικών).
[4] : Συμφωνία μεταξύ Βαλκανικών Χωρών του 1934.
[5] Στις εκλογές του 1937 ,όπου κυριάρχησε η βλοσυρή μορφή του χωροφύλακα , οι  εξαφανίσεις καλπών , η επιστημονική και μη καλπονοθεία και η ευρύτατη παραποίηση της λαϊκής θέλησης, η Σιδηρά Φρουρά με τον πολιτικό σχηματισμό «Totul pentru Tara- όλα για την Πατρίδα»  πέτυχε μια συντριπτική νίκη και έγινε το τρίτο κόμμα της χώρας. Έλαβε 478.000 ψήφους , το 16% του συνόλου, και 66 από τις 390 έδρες του Κοινοβουλίου. Ο Βασιλιάς Carol μπροστά στην απειλή της Σιδηράς Φρουράς να συμμετάσχει στον σχηματισμό Κυβέρνησης Tătărescu επιταχύνει τα γεγονότα δίνοντας εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης στο Εθνικό Χριστιανικό Κόμμα του Octavian Goga .Είναι αλήθεια ότι μέσα σε 6 εβδομάδες ο Πρωθυπουργός-τόσο διάρκεσε η Κυβέρνησή του-  κατάφερε να αφαιρέσει τη Ρουμανική Υπηκοότητα από 200.000 Εβραίους αλλά από το σημείο αυτό μέχρι να δεχθούμε την άποψη του  Alexander Easterman ότι υπήρξε ένα αντισημιτικό κόμμα και τίποτα περισσότερο, γινόμαστε θύματα μιας υπερβολής. Δεν παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι
αυτοί οι Εθνικιστές Πατριώτες  έδωσαν εξ ίσου σκληρό αγώνα,  εναντίον του Κοντρεάνου και των οπαδών του.
[6] Το Εθνικοχριστιανικό Κόμμα  γεννήθηκε από την ένωση του Εθνικού Αγροτικού Κόμματος του Goga και την Εθνικοχριστιανική Άμυνα του Κούζα. 
[7] Το πρόβλημα δεν είναι ιδεολογικό.Περισσότερο από τα λόγια φοβίζουν τα έργα ιδιαίτερα εκείνα που στηρίζονται στη λαϊκή αποδοχή, με αιχμή του δόρατος τις επιχειρήσεις λαϊκής βάσης. Οι επιχειρήσεις αυτές βασισμένες στην ιδιωτική πρωτοβουλία από τη μια μεριά δημιουργούσαν θέσεις εργασίας και από την άλλη, με τις ελεγχόμενες  τιμές των προϊόντων και των προσφερόμενων υπηρεσιών έδιναν ισχυρό χτύπημα σε κερδοσκόπους και μονοπώλια. Ο αναγνώστης δεν πρέπει να ξεχνά ότι οι Λεγεωνάριοι έχουν μια ξεχωριστή θεώρηση της εμπορικής πράξης γενικά, και το κέρδος, σαν σκοπός, δεν ανήκει στις άμεσες προτεραιότητες τους. 



   Πολιτικές εκλογές  της  20ης και 22ης Δεκεμβρίου  1937

Κόμματα και Συμμαχίες
Ψήφοι
%
Έδρες Βουλής
Ψήφοι
%
Έδρες  
Γερουσίας

Εθνικοφιλελεύθερο  Κόμμα
1,103,353
35.92
142
86

Εθνικό Κόμμα των αγροτών
626,612
20.40
5

Totul pentru Ţară
478,368
15.58
66
4

Εθνικό Χριστιανικό Κόμμα
281,167
                     9.15
                      35

Μαγιαρικό Κόμμα
136,139
4.43
3

Εθνικο φιλελεύθερο Κόμμα -Brătianu
119,361
3.89
16
  
Ριζοσπαστικό Κόμμα
 των Αγροτών
69,198
2.25

Αγροτικό Κόμμα
52,101
1.70

Εβραικό Κόμμα
43,681
1.42

Γερμανικό Κόμμα
43,412
1.42
3

Σοσιαλδημοκρατικό
Κόμμα
28,840
0.94

Λαϊκό Κόμμα.
25,567
0.83

Κόμμα Μετώπου
 των Εργατών
6,986
0.23
53 άλλα
11,145
0.36
Σύνολο έγκυρων  

ψηφοδελτίων
3,026,140
98.52
387
114
Άκυρα ψηφοδέλτια
45,555
1.48
Σύνολο ψηφοδελτίων
3,071,695
100
                                    


Πηγή: K. Treptow, "Alegerile din decembrie 1937 şi instaurarea  dictaturii regale-Εκλογές του Δεκεμβρίου 1937 και εγκαθίδρυση Βασιλικής δικτατορίας-", in Romania and World War II, 1996,p.42-3
"Cabinet Aims to Rule Chamber in Rumania", The New York Times,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου