Σάββατο 2 Απριλίου 2011

1939β ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ


 1939 1940 1941 1942 1943 1944 1945


 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
1
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: 58 γερμανικές μεραρχίες εισβάλουν στην Πολωνία. Κατάληψη του Δάντσιχ.
2
ΓΑΛΛΙΑ: Aπό το βήμα της Βουλής ο Dalantier δηλώνει:
» σαν Γάλλος θεωρώ καθήκον μου να πλησιάσω ευθέως τον κ. Χίτλερ . Ο αρχηγός της Γερμανικής Κυβέρνησης μου είχε γνωστοποιήσει στις 25 Αυγούστου δια μέσου του κ. Coulondre , πρεσβευτή μας στο Βερολίνο ότι λυπόταν για το γεγονός ότι σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ της Γερμανίας και της Πολωνίας θα χυνόταν γερμανικό και γαλλικό αίμα. Έχω μια άμεση συγκεκριμένη πρόταση να γνωστοποιήσω στον Führer , μια πρόταση εμπνεόμενη καθ ολοκληρία από τη πραγματική ανησυχία που αποσκοπεί στη δίχως καθυστερήσεις διασφάλιση της ειρήνης ενός κόσμου που βρίσκεται σε κίνδυνο.»
3
Η Βρετανία και η Γαλλία κηρύσσουν τον πόλεμο εναντίον της Γερμανίας.
4
5
6

7

8

9
O Molotov ενημερώνει τον Ribbentrop ότι η σοβιετική επέμβαση θα εκδηλωθεί εντός των προσεχών ημερών.
10

11
ΠΟΛΩΝΙΑ: Η Κυβέρνηση εγκαταλείπει τη Πρωτεύουσα.
12
ΙΤΑΛΙΑ: Ανακοίνωση της Ιταλικής Κυβέρνησης προς την Ελληνική .

I. Η Ιταλία έχει ήδη δηλώση, την 1 Σεπτεμβρίου, ότι δεν προτίθεται ν' αναλάβη ουδεμίαν πρωτοβουλίαν στρατιωτικών επιχειρήσεων.
II. Η απόφασις αύτη του Υπουργικού Συμβουλίου, ήτις ισχύει εν γένει, ισχύει ειδικώς έναντι της Ελλάδος.
ΙΙΙ. Ακόμη και εν τη περιπτώσει, ην η Ιταλία λαμβανο­μένης υπ' όψιν της θέσεως της ως Μεγάλης Δυνάμεως δεν δύναται ν' αποκλείση, μιας επεμβάσεως αυτής εις τον πόλεμον, δεν θ' αναλάβη αύτη πρωτοβουλίαν επιχειρήσεων απέναντι της Ελλάδος.
IV. Ίνα αποδειχθώσι κατά τρόπον συγκεκριμένον τα αισθήματα από τα οποία εμπνέεται απέναντι της Ελλάδος η Ιταλική Κυβέρνησις και ιδιαιτέρως ο Ντούτσε, θα διαταχθή η οπισθοχώρησις των ιταλικών στρατευμάτων 20 χιλιόμετρα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα.
V. O Ντούτσε δεν αποκλείει, παρά τας παρούσας περιστά­σεις, την δυνατότητα όπως επαναλάβη και σταθεροποίηση την πολιτικήν εκείνην της συνεννοήσεως μεταξύ της Ιταλίας και της Ελλάδος ήτις είχε καθιερωθή εις επί τούτω συμφωνίας διπλωματικού χαρακτήρος.
Ρώμη, τη 12 Σεπτεμβρίου 1939.
(Υπογραφή) Μουσσολίνι
13

14

15

16

17
ΕΣΣΔ: Στις 2.15 ξημερώνοντας η 17ηΣεπτεμβρίου ο Πολωνός Πρεσβευτής Grzybowski καλείται στο Κρεμλίνο για να λάβει μια σπουδαία διακοίνωση από τονPotemkin Αναπληρωτή Κομισάριο επί των Εξωτερικών . Το κείμενο έχει την υπογραφή του Molotov. 

" Ο Πολωνό-γερμανικός Πόλεμος έχει αποκαλύψει την εσωτερική κατάρρευση του Πολωνικού Κράτους …Η Πολωνική Κυβέρνηση έχει αποσυντεθεί και δεν δίδει πλέον κανένα σημείο ζωής. …Για τον λόγο αυτό τα σύμφωνα που είχαν υπογραφεί ανάμεσα σε ΕΣΣΔ και Πολωνία έχουν παύσει να ισχύουν ….. Η Σοβιετική Κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να ανεχθεί με αδιαφορία το γεγονός ότι οι καλύτεροι Ουκρανοί και Λευκορώσοι , που ζουν σε πολωνικό έδαφος και οι οποίοι βρίσκονται στο έλεος της τύχης , θα παραμείνουν ανυπεράσπιστοι. Κάτω από παρόμοιες περιστάσεις, η Σοβιετική Κυβέρνηση έχει στρέψει την Ανώτατη διοίκηση του Κόκκινου Στρατού να διατάξει τα στρατεύματα να διασχίσουν τα σύνορα και να πάρει κάτω από την προστασία του τη ζωή και την περιουσία των πληθυσμών της Δυτικής Ουκρανίας και της Δυτικής Λευκορωσίας.Ταυτόχρονα η Σοβιετική Κυβέρνηση προτίθεται να λάβει όλα τα μέτρα να απεγκλωβίσει τον Πολωνικό λαό από τον ατυχή πόλεμο στον οποίο έριξαν οι άφρονες ηγέτες του και να τους επιτρέψει να ζήσουν μια ειρηνική ζωή. "
Σοβιετικά στρατεύματα εισβάλουν στη Πολωνία.
18
ΓΑΛΛΙΑ: Ο Έλληνας Πρεσβευτής στο Παρίσι Νικόλαος Πολίτης διαβεβαιώνει το Γαλλικό Υπουργείο των Εξωτερικών, ότι η Ελλάδα δεν επρόκειτο να ανανεώσει το σύμφωνο φιλίας με την Ιταλία από τη στιγμή που θα δημιουργούσε πρόβλημα στη δημιουργία Συμμαχικού Νότιο-Ανατολικού Μετώπου.
19
ΠΟΛΩΝΙΑ: Ο Χίτλερ εισέρχεται θριαμβευτικά στη πόλη του Νταντσιχ και μιλά σε ανοικτή συγκέντρωση των κατοίκων. Δίνει τη δική του ερμηνεία για την εισβολή της Σοβιετικής Ένωσης στη Πολωνία την οποία χαρακτηρίζει σαν υποστήριξη των συμφερόντων των Λευκορώσων και των Ουκρανών και δεν διστάζει να στηλιτεύσει την αγγλογαλλική υποκρισία.
"Η Αγγλία και η Γαλλία βλέπουν εις την προέλαση αυτήν της Γερμανίας και της Ρωσίας ένα κακούργημα. ‘Ένας Άγγλος μάλιστα δημοσιογράφος , γράφει, ότι αυτό είναι μία προδοσία. Οι Άγγλοι πρέπει να το ξέρουν. Νομίζω ότι οι Άγγλοι βλέπουν προδοσία διότι οι προσπάθειές τους για μια προσέγγιση της Δημοκρατικής Αγγλίας με την μπολσεβίκικη Ρωσία απέτυχε, ενώ αντίθετα πέτυχε η προσπάθεια της Εθνικοσοσιαλιστικής Γερμανίας….. Η Ρωσία μένει ότι είναι και η Γερμανία θα μείνει αυτό που είναι. Σε ένα σημείο όμως και οι δύο κυβερνήσεις συμφωνούν. Ούτε η Ρωσική ούτε η Γερμανική κυβέρνηση θέλουν να θυσιάσουν έστω και έναν άνδρα για τα συμφέροντα των δυτικών Δημοκρατιών."
20

21
Ο Reinhard Heydrich αποφασίζει τον εγκλεισμό των Εβραίων της Πολωνίας σε γκέτο.
22

23

24

25
ΕΣΣΔ: O Stalin και Molotov επισημαίνουν στο Γερμανό πρεσβευτή στη Μόσχα Schulenburg την ανάγκη να ρυθμιστούν οι αναπόφευκτες συνοριακές αστοχίες που προκλήθηκαν από τη καθυστερημένη σοβιετική επέμβαση και να «δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα των Βαλτικών Κρατών».
26

27
ΠΟΛΩΝΙΑ:Πτώση τη Βαρσοβίας.
28
ΠΟΛΩΝΙΑ: Στο Thorn καταρρέει και το τελευταίο κέντρο της Πολωνικής αντίστασης.
29

30



 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
1
ΒΡΕΤΑΝΙΑ: O πρώτος Λόρδος του Ναυαρχείου W. Churchill σε ραδιοφωνική του ομιλία επισημαίνει το κίνδυνο που αντιπροσωπεύουν τα γερμανικά υποβρύχια.

ΓΑΛΛΙΑ: Οι βουλευτές του Κ.Κ.Γαλλίας στέλνουν επιστολή διαμαρτυρίας και έντονης κριτικής στον Πρόεδρο του Σώματος Herriot . Κατηγορούν τη Κυβέρνηση γιατί απέρριψε δίχως συζήτηση τις σοβιετικές προτάσεις ειρήνης.
2

3

4

5

6
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Βαρυσήμαντη πολιτική ομιλία του Χίτλερ στο Ράιχσταγκ. Η καλλιέργεια του αισθήματος της Ευρωπαϊκής ασφάλειας για όλα τα κράτη της Ηπείρου παρουσιάζεται σαν ανάγκη άμεσης προτεραιότητας.

Κάνει ένα απολογισμό της κατάστασης και δίδει στη δημοσιότητα τις απώλειες του Γερμανικού Στρατού που ανέρχονται σε 10.572 νεκρούς , 30.322 τραυματίες και 3.409 αγνοούμενους. Δεν βλέπει το λόγο για τον οποίο πρέπει να ξεσπάσει ένας ευρωπαϊκός πόλεμος , δεν βλέπει το λόγο για τον οποίο οι λαοί της Ευρώπης πρέπει να υποστούν παρόμοια θυσία.
7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19
Τα γαλλικά στρατεύματα που εισέδυσαν στο Saarland παίρνουν ξανά το δρόμο της επιστροφής.Ο «παράξενος πόλεμος» στο Δυτικό Μέτωπο αρχίζει.

ΤΟΥΡΚΙΑ:Υπογράφεται στην Άγκυρα από το Τούρκο Πρωθυπουργό και τους Πρεσβευτές Μεγάλης Βρετανίας και Γαλλίας τριμερές σύμφωνο αμοιβαίας βοήθειας.Από τα 9 άρθρα του συμφώνου το τρίτο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα.
Εφ΄όσον χρόνον θα παραμείνωσιν εν ισχύι αι εγγυήσεις αι δοθείσαι παρά της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου εις την Ελλάδα και την Ρουμανίαν , δια των σχετικών δηλώσεων εκάστης της 13ης Απριλίου 1939, η Τουρκία θα συνεργασθή ενεργώς μετά της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου και θα τοις παράσχη πάσαν συνδρομήν και βοήθειαν την οποίαν διαθέτει, εις την περίπτωσιν κατά την οποίαν η Γαλλία και το Ηνωμένον Βασίλειον ενεπλέκοντο εις εχθροπραξίας ένεκα των δοθεισών εγγυήσεων προς την μίαν ή την άλλην των προμνηθεισών Δυνάμεων.
20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31



 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12
ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Ραδιοφωνική ομιλία του W. Churchill με κεντρικό θέμα την αναπόφευκτη ήττα του εχθρού και την υποδειγματική τιμωρία των ενόχων.
13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26
EΣΣΔ: Ο Υπουργός των Εξωτερικών Μολότοφ καταγγέλλει θερμό επεισόδιο στα ρωσοφινλανδικά σύνορα.
27

28
EΣΣΔ: Ο Υπουργός των Εξωτερικών Μολότοφ καταγγέλλει το Ρωσοφινλανδικό σύμφωνο μη επιθέσεως
29

30
ΕΣΣΔ: Δίχως να προηγηθεί κήρυξη πολέμου, σοβιετικά στρατεύματα επιτίθενται εναντίον της Φινλανδίας ,από ξηρά ,θάλασσα και αέρα.


 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14
Η Κοινωνία των Εθνών αποβάλλει από τους κόλπους της τη Σοβιετική Ένωση.
15

16

17

18
ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ: Δυνάμεις του σοβιετικού ναυτικού επιχειρούν να αποβιβαστούν στο νησί Κοϊβίστο το οποίο δεσπόζει στην είσοδο του φιόρδ του Βαϊπούρι.
19

20

21

22
23

24

25

26

27

28

29

30

31


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου