Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Γ.Κ ΖΟΥΚΩΦ

Το βράδυ , ο Α.Μ Βασιλέφσκι τηλεφώνησε στον Αρχιστράτηγο και του ανέφερε , ότι είμασταν έτοιμοι , όπως υπέδειξε, να παρουσιαστούμε στις 9 το βράδυ.Ο Ι.Β Στάλιν είπε ότι για λίγη ώρα θα είναι απασχολημένος και θα μας δεχτεί στις 10 το βράδυ.Στις 10 ακριβώς βρισκόμασταν στο γραφείο του Αρχιστρατήγου.Μας χαιρέτησε και είπε με αγανάκτηση:
-Δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες Σοβιετικοί άνθρωποι δίνουν τη ζωή τους στον αγώνα κατά του φασισμού κι' ο Τσώρτσιλ παζαρεύει 10-20 "Χάρρικαιην". Και τα "Χάρρικαιην" τους δεν αξίζουν δεκάρα. Οι αεροπόροι μας δεν αγαπούν καθόλου αυτά τα αεροπλάνα ..Κι ύστερα με τελείως ήσυχο τόνο συνέχισε:
-Λοιπόν τί σκεφθήκατε; Ποιός θα αναφέρει;
-Όποιος διατάξετε απάντησε ο Αλεξάντρ Μιχάιλοβιτς .Οι γνώμες μας συμπίπτουν.
Ο Αρχιστράτηγος πλησίασε τον χάρτη. 
-Αυτό εδώ τι είναι; 
-Είναι το προσχέδιο της αντεπίθεσης στην περιοχή του Στάλινγκραντ, εξήγησε ο Α.Μ . Βασιλέφσκι. 
-Τι σημαίνουν αυτές οι ομάδες στρατευμάτων στην περιοχή του Σεραφίμοβιτς; 
-Αυτό είναι το νέο μέτωπο που πρέπει να δημιουργηθεί για να καταφερθεί ισχυρό κτύπημα κατά των μετόπισθεν της ομάδας του εχθρού που δρα στην περιοχή του Σταλινγκραντ. 
-Φτάνουν οι δυνάμεις μας σήμερα για μια τέτοια μεγάλη επιχείρηση; 
Ανέφερα ότι κατά τους υπολογισμούς μας, ύστερα από από 45 μέρες θα μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε την επιχείρηση με τις απαραίτητες δυνάμεις και μέσα και να την προετοιμάσουμε καλά. 
-Δεν θα ήταν καλύτερα να περιοριστούμε σε χτύπημα από βορρά προς νότον και από νότο προς βορράν κατά μήκος του Ντον; ρώτησε ο Ι. Β. Στάλιν. 
Απάντησα ότι στην περίπτωση αυτή οι Γερμανοί μπορούν να στρέψουν γρήγορα τις θωρακισμένες μεραρχίες τους από το Στάλινγκραντ και να αποκρούσουν τα χτυπήματά μας. Αν χτυπήσουμε δυτικά του Ντον, τότε ο εχθρός λόγω του εμποδίου του ποταμού δεν θα μπορέσει να ελιχθεί γρήγορα και να αντιμετωπίσει με τις εφεδρείες του τους σχηματισμούς μας. 
-Δεν νομίζετε ότι στέλνετε πολύ μακρυά τις ομάδες κρούσης; 
Εξηγήσαμε με τον Αλεξάντρ Μιχάϊλοβιτς , ότι η επιχείρηση διαιρείται σε δύο βασικά στάδια: 
1.διάσπαση της άμυνας, κύκλωση της ομάδας των γερμανικών στρατευμάτων του Στάλινγκραντ , και δημιουργία γερού εξωτερικού μετώπου , για να απομονωθεί αυτή η ομάδα απ' τις εξωτερικές δυνάμεις 
2.εξόντωση του κυκλωμένου εχθρού και ματαίωση των προσπαθειών του να βγει από τον κλοιό, 
-Το σχέδιο αυτό πρέπει να το καλοσκευτούμε ακόμα και να υπολογίσουμε τα μέσα μας, είπε ο Αρχιστράτηγος. Τώρα, το βασικό καθήκον είναι να κρατήσουμε το Στάλινγκραντ και να μην επιτρέψουμε την προώθηση του εχθρού προς το Καμίσιν.Στο γραφείο μπήκε ο Α.Ν. Ποσκρεμπίτσεφ και ανέφερε, ότι τηλεφωνεί ο Α.Ι .Γιερεμένκο.Τελειώνοντας την τηλεφωνική συνδιάλεξη ο Αρχιστράτηγος είπε:
-Ο Γιερεμένκο αναφέρει ότι ο εχθρός συγκεντρώνει στην πόλη θωρακισμένες μονάδες. Αύριο πρέπει να περιμένουμε νέο χτύπημα. Διατάξτε αμέσως να διαπεραιωθεί μέσω του Βόλγα η 13η επίλεκτη μεραρχία του Ροντίμτσεφ και σκευθείτε τι άλλο μπορεί ακόμα να σταλέί αύριο εκεί , είπε ο Ι.Β.Στάλιν στο Α.Μ .Βασιλέφσκι. 
Μετά αποτεινόμενος σε μένα διέταξε.
-Τηλεφωνείστε στον Γκόρντοφ και τον Γκολοβάνωφ , να ρίξουν αμέσως στη μάχη την αεροπορία.Από το πρωί, ο Γκόρντοφ ας επιτίθεται για να καθηλώσει τον εχθρό . Εσείς επιστρέψετε στα στρατεύματα του μετώπου του Στάλινγκραντ κι' αρχίστε τη μελέτη της κατάστασης στην περιοχή Κλέτσκαγια και Σεραφιμόβιτς .Ο Βασιλέφσκι ύστερα από μερικές μέρες πρέπει να πάει στο Νότιο-ανατολικό μέτωπο, στον Α.Ι Γιερεμένκο για να μελετήσει την κατάσταση στην αριστερή του πτέρυγα.Τη συζήτηση για το σχέδιο θα τη συνεχίσουμε αργότερα.Όσα είπαμε εδώ , εκτός από μας τους τρεις, για την ώρα κανείς δεν πρέπει να το ξέρει. Ύστερα από μια ώρα ανεχώρησα αεροπορικώς  για το επιτελείο του μετώπου του Στάλινγκραντ.
Η 13η,14η και 15η Σεπτεμβρίου ήταν για το Στάλινγκραντ πολύ δύσκολες μέρες.Ο εχθρός αψηφώντας τα πάντα, διείσδυε βήμα προς βήμα, μέσα στα ερείπια της πόλης όλο και πιο κοντά στο Βόλγα. Νόμιζες πως λίγο ακόμα και δεν θ' αντέξουν οι άνθρωποι. Μόλις όμως ο εχθρός έκανε απόπειρα να επιτεθεί , αμέσως οι δοξασμένοι μαχητές της 62ης  και της 64ης στρατιάς τον πυροβολούσαν εξ επαφής.Τα ερείπια της πόλης έγιναν κάστρο.Οι δυνάμεις όμως λιγόστευαν ώρα με την ώρα.
Την καμπή σ' αυτές τις δύσκολες , ορισμένες στιγμές θάλεγες , τελευταίες ώρες ,τη δημιούργησε η 13η επίλεκτη μεραρχία του Α.Ι Ροντίμτσεφ (που δόθηκε απ' τις εφεδρείες του Γενικού Στρατηγείου).
Μετά την διαπεραίωση της στο Στάλινγκραντ άρχισε αμέσως την αντεπίθεση κατά του εχθρού.Το χτύπημά της ήταν τελείως απροσδόκητο για τον εχθρό.Στις 16 Σεπτεμβρίου , η μεραρχία του Ροντίμτσεφ κατέλαβε το ύψωμα Μαμάεφ Κουργκάν.Τους μαχητές  του Στάλινγκραντ τους βοήθησαν τα χτυπήματα της αεροπορίας υπό τη διοίκηση  του Α.Ε Γκολοβάνοφ και του Σ.Ι Ρουντένκο, καθώς και οι επιθέσεις και τα πυρά του πυροβολικού από βορρά των στρατευμάτων του μετώπου  του Στάλινγκραντ κατά των μονάδων  του 8ου γερμανικού σώματος.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου