Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΣΙΔΗΡΑ ΦΡΟΥΡΑ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ 25.Ζ

Η ΝΗΣΟΣ ΤΩΝ ΟΦΕΩΝ ΟΠΟΥ ΕΞΟΡΙΖΕΤΑΙ  Ο ΚΟΝΤΡΕΑΝΟΥ- Καταραμένο νησί όπου τα όρνεα μάχονται με τα ερπετά.
"Πόσο ήταν όμορφο και ονειρευτό το νησί του Αχιλλέα" έψαλεν ο Πίνδαρος , από χιλιάδων ετών , περιγράφοντας το μέρος όπου βρίσκονταν " το νησί της ομορφιάς "που οι Έλληνες αποκαλούσανε Λευκή: "Στη θάλασσα του Πόντου όχι πολύ μακρυά από τη παραλία, βρίσκεται το νησί όπου μπορεί να πάη κανείς αν ο αέρας είναι ευνοϊκός και αν τολμά..." Ο ποιητής Αρκτινός από την Μίλητο αφηγείται πολλά και θαυμάσια για το νησί όπου παρέμεινεν ο ήρως της Τροίας ο Αχιλλεύς. Λέγει πως αιώνια βασιλεύει εκεί γαλήνη μέσα στα δάση των μυρτιών και οι κάτοικοι του χαίρονται τα Ολύμπια φρούτα του.
Διαφορετικά είναι τα πράγματα. Η Λευκή είναι ένας τόπος θλιβερός. Στείρο είναι το έδαφός της και κατοικείται από άγρια πουλιά, φαρμακερές αράχνες και ακόμα πιο φαρμακερά, επικινδυνωδέστα φίδια. Δεν  υπάρχει ούτε ίχνος χλωρίδος εκεί . Και ούτε γουλιά νερού .Η Ίνσουλα Σέρπιλορ, το νησί των φιδιών, όπως ονόμασαν οι Ρωμούνοι  την Λευκή, το βραχώδες αυτό συγκρότημα, θα χρησιμεύση ως τόπος εξορίας  του Κοντρεάνου  και 1500 άλλων συντρόφων του.
Επί αιώνας θεωρήθηκε  μύθος  η νήσος του  Αχιλλέως. Ένας Ρώσσος ναύαρχος εις τα 1823 ανεκάλυψεν ερείπια κατοικιών  και βραδύτερον ένας Γερμανός καθηγητής εξηρεύνησε το νησί των φιδιών .
Το καταραμένο  αυτό νησί απέχει 22 μίλια από τας εκβολάς του Δουνάβεως και η συνολική του έκτασις δεν υπερβαίνει τα 17 εκτάρια. Εκεί υπάρχει ένας φάρος και μία φρουρά  εναλλασσόμενη δις της εβδομάδος. Η ατμόσφαιρα είναι δηλητηριασμένη. Άγρια σαρκοφάγα όρνεα άσπρα και μαύρα την  κατοικούν , αράχνες  και φίδια φαρμακερά. Δύσκολο είναι και σε μια βάρκα να πλησιάση το βραχώδικο αυτό νησί , αν δεν έχει καλό πιλότο. Το φίδια και τα όρνια μάχονται μεταξύ τους. Τώρα ο αγώνας αυτός θα τελειώση. Οι εξόριστοι που θα πάνε εκεί θα κηρύξουν αμείλικτον πόλεμο και κατά των δύο. Κα αναμφισβήτητα εκατοντάδες θανάσιμων τραγωδιών θα γραφούν εκεί  πριν τα δηλητηριώδη  ερπετά και τα σαρκοφάγα όρνια εξολοθρευθούν. Δύσκολος θα είναι μόνον ο πόλεμος  κατά των δηλητηριωδών αραχνών. Το δάγκαμά τους είναι  οδυνηρότατο και φέρνει αμέσως τον θάνατο.
Η Ρουμανία ως τώρα δεν είχε "κάτεργα". Τώρα αποκτά στην νήσο των  φιδιών όπου θα γίνουν έργα μεγάλης εκτάσεως  για να μπορέσουν να στεγασθούν οι εξόριστοι. Στη μέση του νησιού θα κτισθούν τα οικήματα.
Αυστηρότατοι θα είναι  οι κανονισμοί  του κατέργου αυτού  της νήσου των Φιδιών  που την δέρνουν  άνεμοι φοβεροί. Εκτός από λίγα ρούχα και βιβλία δεν θα έχουν χρήματα και εφημερίδες  και ραδιόφωνα θ΄απαγορεύονται. Η ιατρική υπηρεσία όμως οργανούται άριστα.
(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα το ΦΩΣ,  στις 28 Απριλίου 1938)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου