Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1935 (3)


3. Οι 40 ημέρες του Κονδύλη.
Συνήθως ο Αύγουστος είναι για την Ελλάδα ένας μήνας χαλάρωσης και διακοπών ,στη διάρκεια του οποίου τα προβλήματα παγώνουν και η κρατική μηχανή υπολειτουργεί. Ο Αύγουστος όμως του 1935 δεν είναι σαν τους άλλους. Ξεκινά με μια εργατική απεργία διαρκείας στο Ηράκλειο της Κρήτης, [1] που πρακτικά καταλήγει σε εξέγερση. Για τη καταστολή της εξέγερσης αυτής, ο Νομάρχης Σπ. Θεοτόκης [2] ζητά την επέμβαση του στρατού και ο θλιβερός απολογισμός της αναπόφευκτης αιματοχυσίας είναι 7 πολίτες νεκροί και δεκάδες τραυματίες. 

Υποστράτηγος Μπακόπουλος.
Συνέτριψε τη λαϊκή εξέγερση στο Ηράκλειο.
 Στην Αθήνα ο πόλεμος των εντυπώσεων μέσα από τις στήλες των εφημερίδων καλά κρατεί. Τρεις εφημερίδες της αντιπολίτευσης υποχρεώνονται να κλείσουν έστω και προσωρινά και άλλες 3 σέρνονται στα δικαστήρια με διάφορες κατηγορίες [3]. Στις 11 Αυγούστου βάνδαλοι εισβάλουν στα γραφεία της Βενιζελική εφημερίδα " ΠΑΤΡΙΣ" αφήνοντας πίσω τους καταστροφές και τραυματίες.
To τυφλό και πρωτόγονο πολιτικό μίσος στην ημερήσια διάταξη. Η Κυβέρνηση αντιδρά σπασμωδικά με συλλήψεις , απαγορεύσεις και καθησυχαστικές δηλώσεις των επιφανών στελεχών της. Φοβούμενη και θέλοντας να προλάβει αιματηρές συγκρούσεις, απαγορεύει στις 18 Αυγούστου και αυτή ακόμα τη λαοφιλή "γιορτή Αθηναικών ασμάτων" που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο Στάδιο.
Οι απεργίες και οι διαδηλώσεις διαδέχονται η μία την άλλη και σχεδόν πάντα εκφυλίζονται σε οχλοκρατικού τύπου συμπεριφορές..
Μπροστάρηδες στους απεργιακούς αγώνες, οι εργάτες των μηχανουργείων. Ακολουθούν οι λατόμοι, οι εργάτες οικοδομών Πειραιά , οι μυλεργάτες των επαρχιών. Γίνονται σχέδια για την οργάνωση μιας πανεργατικής απεργίας, που με τη μαζικότητά της θα παραλύσει τη πρωτεύουσα αλλά η κυβέρνηση βρίσκει το τρόπο να τη τορπιλίσει. Στην υπόλοιπη χώρα η κοινωνική αναστάτωση λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις. Ο καυτός Αύγουστος τελειώνει με μια άλλη εξέγερση , εκείνη των σταφιδοπαραγωγών της Μεσσηνίας την οποία η Κυβέρνηση για να τη καταστείλει, κηρύσσει το στρατιωτικό νόμο και στέλνει στη περιοχή όχι μόνο στρατό ξηράς αλλά ναυτικό και αεροπορία.


Ο υπουργός των Εσωτερικών
Περικλής Ράλλης
Στους Γαργαλιάνους, στο Ζευγολατιό, στην Κυπαρισσία, στα Φιλιατρά, στην Πύλο συγκροτούνται ένοπλα συλλαλητήρια και γίνονται πραγματικές μάχες ανάμεσα στη χωροφυλακή και στους ξεσηκωμένους αγρότες, που είναι οπλισμένοι με καραμπίνες, φτυάρια, αξίνες, μαγκούρες, δρεπάνια και ξύλα. Η κυβέρνηση,ανάστατη για την εξέγερση μιας περιοχής που τη θεωρούσε κομματικό της φέουδο,παίρνει έκτακτα μέτρα. Κηρύσσεται ο στρατιωτικός νόμος στη Μεσσηνία και έκτακτα στρατοδικεία δικάζουν τους «πρωταιτίους των γεγονότων» στην Καλαμάτα. Για να πνίξει την εξέγερση των αγανακτισμένων αγροτών, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να στείλει δυο μεραρχίες στρατού και ένα αντιτορπιλικό ! Έγιναν εκατοντάδες συλλήψεις και πολλοί αγρότες βασανίζονταν επί μέρες στα κρατητήρια...... [4 ]
Και μέσα σ΄ αυτό το κακό χαμό, των κοινωνικών αναταραχών οι φήμες που έχουν να κάνουν με το πολιτειακό, πάνε και έρχονται ,φουσκώνουν και ξεφουσκώνουν και συντηρούν την ανασφάλεια των πολιτών και τη νευρικότητα του χρηματιστηρίου [5].....
Πιστός στην υπόσχεση που είχε δώσει στο πρωθυπουργό πριν φύγει ο Κονδύλης παραμένει υπερασπιστής της νομιμότητας. Σε κάθε ευκαιρία δηλώνει, αυστηρά και προς κάθε κατεύθυνση, ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει κανενός είδους εκτροπή,από οπουδήποτε και να προέρχεται και τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει τουλάχιστον μέχρι την επιστροφή του Πρωθυπουργού.
Σε αντιδιαστολή με τη θέση του "αντιδημοκράτη" Κονδύλη που η συγκυρία τον έχει ανακηρύξει θεματοφύλακα του Δημοκρατικού πολιτεύματος, οι πολιτικές θέσεις κάποιων φανατικών υπερμάχων της Δημοκρατίας δεν μοιάζουν να είναι τόσο ξεκάθαρες. Όλοι αυτοί ζουν με το τρόμο του Δημοψηφίσματος μια που έχουν κάθε λόγο να πιστεύουν, ότι το ναι υπέρ της Βασιλείας θα βάλει ταφόπετρα στα όνειρα τις ελπίδες και τα μικροκομματικά τους συμφέροντα [6]. Οι όποιες πολιτικές αντιστάσεις του Τσαλδάρη αν δεν έχουν ήδη καμφθεί, θα καμφθούν πολύ σύντομα από τις πιέσεις, που ασκούνται και θα συνεχίσουν να ασκούνται κύρια από το εξωτερικό.

Είναι πολύ δύσκολο να υποθέσουμε ότι όλοι αυτοί, οι οπαδοί της Αβασίλευτης Δημοκρατίας, περιμένουν μοιρολατρικά να συμβεί το μοιραίο, με τα χέρια σταυρωμένα. Η κοινή λογική λέει ότι σίγουρα κάποιοι από αυτούς, αναζητούν, έστω και στο «παραπέντε»τρόπους και μεθόδους αντίδρασης, κάνουν σχέδια ,ακόμα και παράτολμα για να βγουν από το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει.....Το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι: Μπορεί έστω και τώρα να ματαιωθεί το δημοψήφισμα; Και αν ναι με ποιο τρόπο;.......
Υπουργός των Εσωτερικών της Κυβέρνησης Τσαλδάρη είναι ο Περικλής Ράλλης [7] . Στα 44 χρόνια του είναι περισσότερο γνωστός σα δεδηλωμένος οπαδός της αβασίλευτης Δημοκρατίας παρά σα τέκτονας. Πριν γίνει υπουργός είχε υπηρετήσει για λιγότερο από ένα χρόνο [ 8] σα γενικός διοικητής Μακεδονίας . Από τον τελευταίο ανασχηματισμό και μετά εμφανίζεται σαν επίσημος εκφραστής του ρεύματος των Δημοκρατικών Λαϊκών [9 ].Ο ίδιος απολαμβάνει της απόλυτης εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού (και του Προέδρου της Δημοκρατίας).
Αυτός ο αμφιλεγόμενος πολιτικός , στο παντοδύναμο υπουργείο των Εσωτερικών , είναι ένας από εκείνους που δεν σκοπεύουν να καταθέσουν τα όπλα δίχως μάχη .Όπως τελικά θα αποδείξουν τα πράγματα , θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη κρίση της 9 Σεπτεμβρίου….
Φεύγει ο Αύγουστος, οι φήμες για ένα ενδεχόμενο πραξικόπημα αρχίζουν και πάλι να φουντώνουν, μπαίνει ο Σεπτέμβριος, τα χρονικά περιθώρια όμως για να εκδηλωθεί στενεύουν. Η ώρα της επιστροφής του Τσαλδάρη πλησιάζει , ενός Τσαλδάρη που έγκυρες πηγές διαβεβαιώνουν ότιέχει αναθεωρήσει ολοκληρωτικά τις θέσεις του πάνω στο πολιτειακό και πρακτικά έχει συνθηκολογήσει [10 ].

Υποσημειώσεις:.
3. 1 Βλέπε Κύριο άρθρο της εφημερίδας ΕΣΤΙΑ της 9 Σεπτεμβρίου 1935 με τίτλο. ΕΝΤΟΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΝΤΑ ΜΟΝΟΝ ΗΜΕΡΩΝ
3. 2
3. 3 Πρόκειται για τις εφημερίδες: "Πατρίς", "Αλήθεια" και "Δημοκρατική Δράσις". .Mηνύθηκαν για παράβαση της ΚΗ Συντακτικής Πράξης και η δίκη τους ξεκίνησε στο Πενταμελές Εφετείο τη Δευτέρα 12 Αυγούστου.
3. 4
3. 5 Βλέπε εφημερίδα Ημερήσιος Κήρυξ της 7 Σεπτεμβρίου 1935.
3. 6
3. 7 Περικλής Ράλλης (1891- 20 Αυγούστου 1945) ήταν Έλληνας πολιτικός που διετέλεσε βουλευτής Μεσσηνίας και υπουργός.
3. 8 8 Ιουνίου 1934- 20 Μαρτίου 1935.
3. 9
3.10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου