Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Erkki Hautamäki : Η Φινλανδία στο μάτι του κυκλώνα


Erkki Hautamäki
Ο σύμβουλος εκπαίδευσης , ταγματάρχης σε αποστρατεία Erkki Hautamäki [1] έγραψε ένα ενδιαφέρον βιβλίο με τίτλο: "Η Φινλανδία στο μάτι του κυκλώνα ".
Ανασύρει στην επιφάνεια πολλά πράγματα από την εποχή των τελευταίων πολέμων , πράγματα που κανένας δεν γνώριζε , ή πράγματα για τα οποία κανένας δεν είχε μιλήσει -για ανθρώπους που δεν ήθελαν να αναφερθούν σ΄αυτά.
Το βιβλίο αλλάζει την ιστοριογραφία της  πολεμικής περιόδου κατά  ένα σημαντικό τρόπο. Μέχρι σήμερα υπήρχε μόνο υποψία , από τη στιγμή που δεν διαθέταμε παρά δευτερεύουσες ενδείξεις όλων εκείνων των αποδεικτικών στοιχείων που περιγράφουν τις επιχειρήσεις και τις συνέπειές τους λέγει ο Erkki Hautamäki .
Το βιβλίο πρωτοδημοσιεύτηκε στη Σουηδία με το τίτλο "Finlandia i stormens Öga "[2].

Βασίζεται στο περιεχόμενο του λεγομένου φακέλλου S-32 του Στρατάρχη Mannerheim όπως αντιγράφτηκε από εκεί από το μυστικό πράκτορα του Στρατάρχη , Vilho Tahvanainen, ο οποίος είχε συνεργαστεί μαζί του στη διάρκεια του πολέμου.
- Ο φάκελος S-32 καταστράφηκε ή εξαφανίστηκε σχεδόν ολοκληρωτικά στη διάρκεια του καθεστώτος Kekkonen [3]. Το βιβλίο αυτό ξεκίνησε να μεταφράζεται σε πολλές γλώσσες. Σε διάστημα ενός χρόνου, ένα άλλο μέρος του πρόκειται να δημοσιευτεί. Αυτό το δεύτερο μέρος θα συμπεριλάβει ανάμεσα στα άλλα και περισσότερο λεπτομερή επιχειρήματα που έχουν να κάνουν  με τα γεγονότα του πρώτου βιβλίου.,

Ο Vilho Tahvanainen υπήρξε έμπιστος ειδικός πράκτορας του Mannerheim από τη δεκαετία του 30 μέχρι το θάνατο του Στρατάρχη στα 1951. Ο Tahvanainen είχε εξοικειωθεί με τα θέματα των μυστικών φακέλων που ο Στρατάρχης κατέγραψε σε ένα  φάκελλο με το συνθηματικό S-32. Το βιβλίο του Tahvanainen με το τίτλο  "Ειδική αποστολή" προκάλεσε βαθιές υποψίες και σκληρή κριτική όταν δημοσιεύτηκε στα 1970.
Η Σουηδική μετάφραση του βιβλίου του Erkki Hautamäki εξετάστηκε από τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Uppsala, στη Σουηδία. Η εισαγωγή γράφηκε από το συνταγματάρχη , Erkki Nordberg. Είναι επικεφαλής του εκπαιδευτικού τμήματος του Γενικού Επιτελείου του Φινλανδικού  στρατού. Ο Καθηγητής Kent Zetterberg, ένας καθηγητής της Σουηδικής Ακαδημίας Άμυνας ήταν ο δεύτερος συγγραφέας .

Ο Erkki Hautamäki  γεννήθηκε στα 1930. Στη δεκαετία του  1960 εργάστηκε με διαβαθμισμένες  αρμοδιότητες στο Φινλανδικό ΓΕΣ. Ανάμεσα στα 1970 και 1990 υπήρξε επόπτης της αθλητικής ακαδημίας  Vuokatti . Είναι ένας ηγέτης διεθνούς φήμης στο χώρο του αθλητισμού και και από τους κριτικούς και βασικούς μελετητές της εποχής   Kekkonen.
Οι κεντρικές υποθέσεις που έχουν να κάνουν με την  αναθεώρηση  και την αλλαγή της γραφής της ιστορίας της Φινλανδίας, έτσι όπως  παρουσιάζονται στο βιβλίο   του είναι :
- Ο Churchill και ο  Stalin διαπραγματεύονταν την έναρξη της συνεργασίας σε ένα πολυμέτωπο αγώνα εναντίον της Γερμανίας, ήδη από τον Απρίλιο του  1939. Τον Ιούλιο είχε συμφωνηθεί ότι μόλις η Γερμανία και η Σοβιετική Ένωση θα επετίθετο εναντίον της Πολωνίας, η κήρυξη πολέμου από τη μεριά των δυτικών συμμάχων θα διευθυνόταν εναντίον των γερμανικών κινήσεων [5].


-Στις 23 Αυγούστου ο Στάλιν και ο  Hitler υπέγραψαν το λεγόμενο  σύμφωνο  Molotov-Ribbentrop.[6] Το μυστικό του πρωτόκολλο που συμπεριελάμβανε το λεγόμενο σχέδιο των σφαιρών ενδιαφέροντος  δεν σήμαινε αποδοχή της κατάκτησης των Βαλτικών Κρατών και της Φινλανδίας. Σήμαινε απλά το δικαίωμα να απαιτήσουν στρατηγικές βάσεις σε περίπτωση πολέμου [7]. 
- Στις 15 Οκτωβρίου 1939 υπεγράφη  σύμφωνο ανάμεσα σε  Stalin και Churchill (και των συμμαχικών δυνάμεων) [8]. Ο πυρήνας ήταν το  σχέδιο τη καταστροφή της Γερμανίας τόσο στρατιωτικά όσο και στρατιωτικά.Το παλαιό σχέδιο του  Churchill πάνω στη σκανδιναβική λειτουργία έγινε επίσης αποδεκτό. 
- Ο χειμερινός πόλεμος της Φινλανδίας δεν σταμάτησε από το φόβο του Stalin μπροστά σε μια πιθανή απειλή  επίθεσης των Δυτικών δυνάμεων για την υπεράσπιση της Φινλανδίας [9]. Τελείωσε όταν ο Hitler έστειλε στο  Stalin ένα τελεσίγραφο σύμφωνα με το οποίο αν ο Stalin δεν έπαυε τις πράξεις πολέμου εναντίον της Φινλανδίας ,η Γερμανία θα βομβάρδιζε τα σοβιετικά στρατεύματα και θα πολεμούσε στο πλευρό της αντιστεκόμενης Φινλανδίας. Ο Στρατάρχης πληροφορήθηκε  από το  Hitler  για το τελεσίγραφο  και για τα αντίγραφα του σχεδίου των δυτικών συμμάχων  και του  Stalin που είχαν να κάνουν με τη  Φινλανδία [10].
Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο , οι συμμαχικές δυνάμεις θα μπορούσαν να καταλάβουν τη Νορβηγία και τη Σουηδία στο όνομα της βοήθειας προς τη Φινλανδία. Ταυτόχρονα η Σοβιετική Ένωση θα μπορούσε να κατακτήσει την Φινλανδία
Η Φινλανδία  θα μπορούσε στη συνέχεια να οδηγηθεί σε πόλεμο και η Σκανδιναβία θα μπορούσε να μετατραπεί σε  ένα ακόμα μέτωπο ενάντια στη Γερμανία. 
 Ο Churchill και οι συμμαχικές δυνάμεις με το τρόπο αυτό είχαν ξεπουλήσει τη  Φινλανδία στους Ρώσους. 
- Ο Stalin έπαιξε ταυτόχρονα το ρόλο του συμμάχου της Γερμανίας και των δυτικών συμμάχων. Η επιδίωξή του ήταν να προκαλέσει μια σύγκρουση των δυτικών δημοκρατιών με τη Γερμανία ,σύγκρουση η οποία μοιραία θα εξαντλούσε και τα δύο μέρη.Μετά από αυτό θα μπορούσε να κατακτήσει μια αποδυναμωμένη Ευρώπη. [11]
- Ο Stalin προμηθεύτηκε κατ' αρχάς το πλέον σύγχρονο μηχανικό εξοπλισμό από τη Γερμανία. Μετά από αυτό απέκτησε από τις Η.Π.Α μια τεράστια ποσότητα πολεμικού υλικού για να το χρησιμοποιήσει εναντίον της Γερμανίας (και της Φινλανδίας) όπως η βοήθεια βάσει του νόμου Lend-lease [12]. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει οριστική εκτίμηση του μεγέθους των ποσοτήτων αυτών.
- Η κατηγορηματική άρνηση διέλευσης των συμμαχικών δυνάμεων μέσω Σουηδίας έσωσε τη Φινλανδία μόνο μερικά. Η συμφωνία του Churchill με το Stalin επέτρεψε τη κατάκτηση της Σκανδιναβίας και των Βαλτικών χωρών .

Μια παράγραφος που προστέθηκε , πρόβλεπε ότι μετά από το πόλεμο οι κατακτημένες περιοχές θα αποκτούσαν και πάλι την ανεξαρτησία τους.
- Όταν ο στρατηγός ταχυδρόμος του Stalin μετέφερε τα στρατηγικά πολεμικά σχέδια από το Churchill, οι αεροπορικές δυνάμεις της Γερμανίας υποχρέωσαν το αεροπλάνο του να προσγειωθεί στις 9/2/40 .Στη διάρκεια των ερευνών ανάμεσα στο πλήρωμα και τους επιβάτες , όλα τα αποδεικτικά στοιχεία φωτογραφήθηκαν .Ο Hitler έλαβε ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τα επιθετικά σχέδια των συμμαχικών δυνάμεων σε διάφορα μέτωπα. Μόνο τότε ξεκίνησαν τα προληπτικά επιθετικά σχέδια για τη Νορβηγία.Ο Stalin δεν γνώριζε ότι τα σχέδια είχαν αποκαλυφθεί.

- Η διαταγή του Στρατάρχη της 9ης Ιουλίου 1941, γεννήθηκε μετά από το τελεσίγραφο του Hitler, με το οποίο ζητούσε  να εκφραστούν ξεκάθαρα, οι πολεμικές προθέσεις της Φινλανδίας, γιατί σε αντίθετη περίπτωση, η Γερμανία θα την έθετε   υπό τη προστασία της Κυβέρνησής της. Ο Στρατάρχης Mannerheim που βρισκόταν μπροστά στην ανάγκη  συνέχισης του πολέμου, υποχρεώθηκε να  δεχθεί τις προτάσεις του Στάλιν, που του είχαν διαβιβαστεί κρυφά: Η Φινλανδία δεν θα κινηθεί με κατεύθυνση το Λένινγκραντ ή πέρα από τη λίμνη Syväri και δεν θα βάλει σε κίνδυνο τη σιδηροδρομική γραμμή που οδηγούσε στη Sorkka.
- Πού αντλήσατε την έμπνευση για να γράψετε αυτό το βιβλίο, Erkki Hautamaki;
- Μελετούσα το βιβλίο του Vilho Tahvanainen, αλλά το άφησα χωρίς να κάνω τίποτα, για 20 χρόνια. Νομίζω ότι άξιζε τον κόπο να διερευνηθεί , και η προσωπική μου αίσθηση ήταν ότι ένας άνθρωπος αθώος οφείλει να αποκατασταθεί. Γιατί δεν ερευνήθηκαν όλα αυτά τα πράγματα στη διάρκεια των τελευταίων 50 ετών, αντί να κρατηθούν σε απόσταση ; Όσο περισσότερο βυθίστηκα στη διεθνή βιβλιογραφία και τα ντοκουμέντα ,τόσο περισσότερο , οι επιπλέον πληροφορίες οδηγούν στην ενίσχυση των πραγμάτων και των γραπτών μέσα στο Φάκελλο S-​​32, και όχι στο αντίθετο.
Ποια είναι τα τελευταία νέα που υποστηρίζουν τις υποθέσεις;
- Η προσπάθεια να μην αναδειχθούν  τα μυστικά αρχεία. Ο Φάκελος S-32 έχει καταστραφεί. Φινλανδοί επιστήμονες πήγαν στη Μόσχα, αλλά όλα τα αρχεία που αναφέρονται στο Στάλιν και τη NKVD είναι κλειστά. Κανείς δεν έχει την άδεια να επεξεργαστεί τα έγγραφα. 
- Το τελευταίο αεροπλάνο που άφησε πίσω του το Βερολίνο μετέφερε τα μυστικά αρχεία του Χίτλερ. Οι Αμερικανοί κατέρριψαν το αεροπλάνο και δεν απέμεινε τίποτα , όλα εξαφανίστηκαν . Λέγεται ότι όταν  το πληροφορήθηκε ο Χίτλερ χλόμιασε και είπε: «Χάθηκε κάθε δυνατότητα να αποδειχθεί ότι τα πράγματα έγιναν διαφορετικά από αυτά που θα ισχυριστούν οι νικητές".
- Έχω στη διάθεσή μου όλο το υλικό του Tahvanainen και έχω διαβάσει τα έγγραφα του S-32 πολλές φορές. Στα αρχεία του στρατάρχη υπάρχει μόνο ένα μικρό μέρος από τα έγγραφα, και δεν περιέχουν κανένα νέο στοιχείο. Μετά από αυτό άρχισα να αναζητώ καινούριο υλικό για να συμπληρώσω το ψηφιδωτό.
- Υπήρξαν λευκές κηλίδες που δεν μπορούσαν σε καμμία περίπτωση να είναι αληθινές .Πολλά στοιχεία πρέπει ακόμα να ανακαλυφθούν. Άρχισα να συλλέγω στοιχεία με τη μορφή αντιγράφων.Έχω μια ομάδα στη Σουηδία .Ταξίδεψα στη Ρωσία , τη Γερμανία την Εσθονία , απέκτησα πολλά σχετικά με το θέμα βιβλία συζήτησα με ανθρώπους ,ανακάλυψα βιβλιογραφία που είναι σχεδόν άγνωστη στη Φινλανδία.
- Στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τη συνθήκη των Παρισίων δεν επετράπη στους Φινλανδούς να παρουσιάσουν λεπτομέρειες για το φάκελο S-32. Τα αρχεία του Churchill θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον μέχρι το 2017. Στη Νυρεμβέργη δεν επετράπη στους Γερμανούς η παραμικρή αναφορά για το υλικό σχετικά με τους Churchill-Stalin ούτε παρουσιάστηκε  ποτέ παρόμοιο υλικό στη δίκη .
- Ο επικεφαλής εισαγγελέας της Μεγάλης Βρετανίας έκανε στα 1985 μια δήλωση σύμφωνα με την οποία "ειχαμε εντελώς ψευδώς αποδόσει στη Γερμανία εκείνα τα πράγματα και τώρα αντιμετωπίζουμε σαν απειλή μια ανυπόφορη κομμουνιστική μπολσεβικοποιημένη Ευρώπη, την οποία ίσως δεν θα μπορέσουμε ποτέ να κρατήσουμε κάτω από τον έλεγχο. Απορρίψαμε τις απεγνωσμένες εκκλήσεις του Χίτλερ για ειρήνη . Όλες σε σύνολο ήσαν εννέα και δεν προχώρησαν γιατί θεωρήθηκαν δίχως νόημα και ιδέες ενός παράφρονα.
Γιατί τα δυτικά κράτη θέλησαν να καταστρέψουν τη Γερμανία;
- Αν κανείς κοιτάξει τις θέσεις του Churchill αρχή κάνοντας από τα 1934, δεν θα του μείνει καμμία αμφιβολία για τους λόγους. Η απάντηση του Churchill και του Roosevelt ήταν πάνω κάτω αυτή: Η Γερμανία είναι πολύ περισσότερο επικίνδυνη και αυτός είναι ο λόγος που επιλέχθηκε ο Stalin σαν σύμμαχος. Tο ζήτημα είχε να κάνει με  μια απειλή, στρατιωτική και οικονομική ταυτόχρονα. Η οικονομική όψη ήταν περισσότερο επικίνδυνη για την Αγγλία κια τη Γαλλία.
Τον Μάρτιο του 1940 ο Sumner Welles[16]  επισκεύτηκε την Ιταλία, τη Γερμανία , τη Γαλλία και την Αγγλία.Τα πρόσωπα που συνάντησε ομολόγησαν ανοικτά οτι ήσαν υποχρεωμένοι για πόλεμο, καμμία πρόταση ειρήνης δεν είναι δεκτή. Παρόμοιες εντολές είχαν δοθεί στη Πολωνία Η Γερμανία οδηγήθηκε σε μια κατάσταση έκκρυθμη.Οι όροι του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου ήσαν ήδη συγκλονιστικοί.
Τι θα μπορούσε να συμβεί αν το Σκανδιναβικό σχέδιο των συμμάχων επαληθευόταν;
- Δεν θα είχε απομείνει τίποτα από τη Φινλανδία.Θα υπήρχε μια ολοκληρωτική κατάρρευση , Σύμφωνα με την άποψη του Στρατάρχη η κατάληψη της Δανίας Νορβηγίας που έγινε από τη Γερμανία -όσο λυπηρά κι αν ήταν τα φαινόμενα αυτά σε τοπικό επίπεδο - έσωσαν εν μέρει Φινλανδία. Η Σουηδία έσωσαν τη Φινλανδία με την άρνηση της να επιτρέψει  σε ξένα στρατεύματα, την είσοδο στο έδαφός της.
- Δεν είναι σωστό να κατηγορούμε τους Σουηδούς , για το τρόπο που είδαν τη συνολική κατάσταση[18] .Ο Βασιλιάς Γουσταύος V έλαβε προσωπικά από το Χίτλερ διαβεβαιώσεις ότι η Γερμανία δεν είχε διεκδικήσεις  , αν η Σουηδία παρέμενε ουδέτερη και συνέχιζε να παραδίδει τις συμφωνημένες ποσότητες μεταλλεύματος.Ο Βασιλιάς επίσης έλαβε γνώση των συμμαχικών σχεδίων.
Και σε ότι έχει να κάνει με τη Καρελία;
- Τα σύνορα του 1939 αποτελούν ένα εντελώς σαφές ζήτημα, και  πρέπει να αποκατασταθούν.Δεν υπάρχει καμία ασάφεια, και δεν πρέπει να υπάρχει οποιοδήποτε εμπόδιο διεθνώς σε όλη τη διαδρομή προς τον ΟΗΕ. Ο Στρατάρχης αναγκάστηκε να συμφωνήσει με τις απαιτήσεις του Στάλιν ότι δεν επρόκειτο να πάμε στο Λένινγκραντ ή πέρα από τη λίμνη Syväri.
- Ο Στρατάρχης είπε στο Ζντάνοφ της Επιτροπής Εποπτείας ότι η Φινλανδία  είχε εκπληρώσει τη συμφωνία με τον Στάλιν. Στη συνέχεια, ο αναψοκοκκινισμένος Ζντάνοφ όφειλε να επιστρέψει στη Μόσχα για να ρωτήση, τι ακριβώς  ο Στάλιν είχε συμφωνήσει. Στη συνέχεια, η θηλιά άρχισε να ταλαντεύεται για Ζντάνοφ.
Αλλάζει η ιστορία;
- Η ιστορία πρέπει να αλλάξει. Η αλήθεια θα εμφανιστεί αναμφισβήτητα ", διαββαιώνει ο Erkki Hautamaki, ο συγγραφέας αυτού του πολύ ενδιαφέροντος βιβλίου. Είναι επίσης έτοιμος να συζητήσει τα θέματα αυτά με το καθένα.





 




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου