Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

ΦΑΙΔΩΝ ΖΑΜΠΟΓΛΟΥ:ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟ ΤΣΟΛΑΚΟΓΛΟΥ

Τα ιστορικά γεγονότα καταγράφουν οι νικητές και οι ισχυροί, αλλά η αλήθεια πολλές φορές μένει αδιευκρίνιστη και καταδικάζει ως προδότες κάποιους αμείλικτα

Το κείμενο αυτό δεν είναι αυτοτελές. Αν θελήσει κανείς να το διαβάσει πρέπει να διαβάσει προηγουμένως τα δύο άρθρα που δημοσιεύθηκαν στον «Χρόνο», internet http://www.xronos.gr/detailphpzio=79974 και =80883. Για να έχει πλήρη εικόνα.
Η ιστορική επιστήμη ερευνά και εξιστορεί την σειρά των γεγονότων με ακρίβεια και αντικειμενικότητα. Ο επιστήμων ιστορικός δεν πρέπει να επηρεάζεται από προσωπικά αισθήματα. Υπάρχουν όμως, γεγονότα τα οποία ακόμα μένουν αδιευκρίνιστα. Τα αισθήματα και τα κίνητρα των ανθρώπων που έλαβαν ενεργό μέρος σ’ αυτά δεν μας αποκαλύφθηκαν. Το μυστικό τους το πήραν στον τάφο.
Η ερασιτεχνική μου ιστορική έρευνα στοχεύει να ανακαλύψει αυτά τα μυστικά. Τα φαινόμενα πολλές φορές απατούν. Περιβάλλουμε με φωτοστέφανο ήρωος τον αγωνιστή, ενώ κατατάσσουμε μεταξύ των δοσιλόγων αυτόν που προσποιούμενος τον συνεργάτη, αγωνίσθηκε μέσα από την φωλιά του θηρίου. Ο πρώτος ήταν περήφανος και τιμημένος, είχε την δυνατότητα να διαφύγει. Ο «δοσίλογος» ζούσε περιφρονημένος και ντροπιασμένος. Αν ανακάλυπτε ο εχθρός την δράση του δεν υπήρχε διαφυγή. Αν επιζούσε τον περίμενε ατίμωση και ίσως θάνατος από αυτούς για τους οποίους αγωνίσθηκε. Ο διερμηνέας της Γκεστάπο Κίμων Τριανταφυλλίδης και άλλοι υπήρξαν τα θύματα αυτής της παρεξήγησης.

Η οικογένεια του Γεωργίου Τσολάκογλου έχει να επιδείξει ακόμη έναν «δοσίλογο». Ο πρόγονός του Δημήτρης Τσολάκογλου ήταν την προεπαναστατική εποχή προεστός στα Άγραφα. Παρίστανε τον Τουρκόφιλο. Έκανε φιλέματα και μπαξίσια στους πασάδες. Φιλοξένησε στο κονάκι του τον Αλή Πασά επί τρεις μέρες. Τον κατηγορούσαν κι έγραφαν εναντίον του. Στην πραγματικότητα ήταν οργανωμένος στη Φιλική Εταιρεία. Οργάνωσε ομάδα κλεφτών και διέθεσε την περιουσία του για όπλα, μπαρούτι, μολύβι κ.ά. Μετά την έκρηξη της επανάστασης του 1821 η δράση του φανερώθηκε και μετά από καταδίωξη κατόρθωσε να τον κυκλώσει και να τον συλλάβει ο Χουρσίτ Δράμαλης πασάς και να τον κρεμάσει την 8-7-1822, μαζί με τους δύο γιούς του. Σας θυμίζει τίποτα αυτή η ιστορία; (Διαβάστε περισσότερα)

8 σχόλια:

  1. Ο Δημητρης Τσολακογλου την προεκαναστατικη εποχη ηταν προεστος στα Αγραφα .Αυτος και οι δυο γιοι του ηταν ορκισμενοι φιλικοι .Ειχε ομως στη δουλεψη του δυο πρακτορες των Τουρκων οι οποιοι προδιναν την δραση του .Μεταξυ αλλων ο ενας ονομαζοταν Γαλανος πιθανως Τσαμης ηταν αυτος που προδοσε στον Αληπασα την κρυψωνα του αρρωστου απο βλογτα Κατσαντωνη και αποδοθηκε η προδοσια στον Τσολακογλου .Ο αλλος προδοσε την δραση του Τσολακογλου στον Χουρσιτπασα κιαυτος οργισθηκε επειδη καταλαβε οτι τον εξαπατουσε ο Τσολακογλου και τον κρεμασε μαζι και τους δυο γιους του.Ελληνας Ποντιος μεταναστης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μυστηριο .Οενας Δημαρχος και το συμβουλιο θεωρισαν ηρωα και εθνομαρτυρα τον Δημητρη Τσολακογλουκαι εστησαν το αγαλμα του στην πλατεια της πατριδας τουτην Ρεντινα .Μετα απο καιρο αλλος Δημαρχος χαρακτηρισε τονιδιο προδοτηκαι καταστρεψε το αγαλμα. Ασφαλως ο ενας απο τους δυο εκανε λαθος .Το γεγονος οτι αυτος και οι δυο γιοι του ηταν ορκισμενοι φιλικοι .Ειχε 4000 στρεματα και κοπαδια και τα πουλησε ολα .Ξερει κανεις που ξοδεψε τα λευτα / Μηπως εγιναν μπαρουτι μολυβι και καριοφυλια? Αφου ηταν τουρκοφιλος και προδοτης γιατι νατον κρεμασει ο Χουρσιτ .η υποθεση χρειαζεται μελετη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι πραξεις των Ελληνων οδηγουνται περισσοτερο απο τα συναισθηματα τους παρα απο την λογικη.Υποθετω οτι η μπορα που κτυπησε τον στρατηγο Γεωργιο Τσολακογλου παρεσυρε και τον προγονο του Δημητρη αφου ειχε το ιδιο επωνυμο .Αρα ηταν κιαυτος προδοτης!Το μονο κοινο υπηρξε οτι ηταν πλουσιοι και τιμημενοι και πεθαναν παμφτωχοι κι ατιμασμενοι.Την υποθεση αυτη πρεπει να διαλευκανουν ιστορικοι .Το να προσπαθεις να ξεκαθαρισεις μια υποθεση και να βρεις την αληθει απο τα δημοσιευματα ασχετων παθιασμενων ανωνυμων ειναι σαν να προσπαθεις να κατασκευασεις το αεικινητο.Ζαμπογλου Φαιδων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σήμερα κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η συνθηκολόγηση του Ελληνικού Στρατού με πρωτοβουλία του Τσολάκογλου τον Απρίλιο του 1941 στάθηκε μια πράξη προδοσίας. Η κριτική που ασκούμε στο Στρατηγό περιορίζεται στο ότι μετά την υπογραφή της συνθηκολόγησης όφειλε να ιδιωτεύσει και όχι να σχηματίσει ή να συμμετάσχει σε κατοχική Κυβέρνηση. Έπρεπε να παραμείνει με κάθε θυσία σύμβολο ενότητας για όλους τους Έλληνες, στα δύσκολα χρόνια της τριπλής κατοχής της Χώρας.

      Διαγραφή
  4. Συμβολο ενοτητας των Ελληνων Θα ηταν ηκυβερνηση και οΒασιλιας .Οι Ιταλοι εστειλαν τον Φαρινατσι με τουςΤσαμηδες Αλκη Διαμαντη τον Νικ. Μουτουση και αλλους να κυβερνησουν την Ελλαδα .Ολοι οι πολιτικοι ηταν συμφωνοι οτι επρεπε να αποτραπει αυτο με μια κυβερνηση απο Ελληνικες προσωπικοτητες .Οι πολιτικοι ομως δεν δεχθηκαν να λαβουν μερος στην κυβερνηση αναλογιζομενοι το πολιτικο κοστος μετα την απελευθερωση .Αν δεν εκαναν οιστρατιωτικοι κυβερνηση πιστευει κανεις οτιοι Τσαμηδες θα φροντιζαν τους τραυματιες ΗΡΩΕΣ της Αλβανιας οπως και την αποκομμενη στην Ελλαδα μεραρχια Κρητης.Μηπως οι Τσαμηδες θα εκαμναν τις οικονοκικες συμφωνιες μεταξυ Ελληνικου και Γερμανικου κρατους ? Το οτι αρνουνται οι Γερμανοι να εξοφλησουν το δανειο εφαρμοζοντας το δικαιο του ισχυρου δεν μειωνει τον ΤΣΟΛΑΚΟΓΛΟΥ αλλατο Γερμανικο κρατος.Αυτα και πολλα αλλα επρεπε να τα χειριζονται εμπειροι πολιτικοι.Επρεπε να παραμεινει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ κυβερνηση που θα αποτελουσε οπως σωστα το λες συμβολο ενοτητας για ολους τους Ελληνες στα μαρτυρικα χρονια τηςτριπληςκατοχης της χωρας. Αυτη ειναι η γνωμη ενος απλου πολιτη Ελληνα Φαιδων Ζαμπογλου.
    Υ.Γ. Τηλαγραφημα πρς τον Μουσουλινι .-ΑΥΤΟΣ Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΣ ΧΑΛΑΣΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ .....-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοίτα τώρα καλέ μου Φαίδωνα πόσο διαφορετική είναι η συμπεριφορά του Βασιλιά των Βέλγων Λεοπόλδου ΙΙΙ (1901-1983)πάνω στο ίδιο θέμα ακριβώς. Είμαστε στο Β.Παγκόσμιο Πόλεμο. Η χώρα του εχει δεχθεί επίθεση από τους Γερμανούς, η αντίσταση καταρρέει και πρέπει να ληφθούν αποφάσεις. Στη δραματική σύσκεψη της 24/5/40, η τελευταία που ο Βασιλιάς θα έχει με τη Κυβέρνησή του , ο Πρωθυπουργός Humbert Pierlot προτρέπει το Βασιλέα να εγκαταλείψει τη χώρα. Πολύ λίγα πράγματα μπορούν να γίνουν από δω και πέρα ,η συνθηκολόγηση ειναι αναπόφευκτη και οι διαπραγματεύσεις είναι υπόθεση της Κυβέρνησης και όχι του Βασιλιά.
      Με τη σειρά του ο Λεοπόλδος ανακοινώνει τη πρόθεσή του να παραμείνει στη χώρα.Θυμίζει στο Πρωθυπουργό του ότι σαν Αρχηγός του του Βελγικού στρατού , η θέση του είναι δίπλα στο στρατό του. "Ότι και να συμβεί οφείλω να μοιραστώ την ίδια τύχη με το στράτευμα."
      Και όταν τα αγγλογαλλικά στρατεύματα εγκλωβίστηκαν στη Δουνκέρκη, ο Βέλγος Βασιλιάς έστειλε μια επιστολή στον Άγγλο Βασιλιά λέγοντάς του ευθαρσώς αυτά που δεν τόλμησε να ψελλίσει ο Γεώργιος της Ελλάδας ή ο Αρχιστράτηγός του Παπάγος, στον Ουέηβελ. "Στη περίπτωση που ο στρατός μας κυκλωθεί , η βοήθεια που προσφέρουμε στους συμμάχους θα τερματιστεί." Τελεία και παύλα.
      Για τη στάση του αυτή ,ο Λεοπόλδος άκουσε τα μύρια όσα. Οι υπουργοί του που είχαν καταφύγει στη Γαλλία τον κατηγόρησαν ακόμα και για εσχάτη προδοσία. Χρειάζεται να πω ότι μετά το πόλεμο, ο Βασιλιάς του Βελγίου έχασε το θρόνο του ενώ ο Βασιλιάς της Ελλάδας επέστρεψε με δόξα και τιμές;

      Διαγραφή
  5. Το δευτερο πρωτοκολλο συνθηκολογησης και οχι παραδοσης ανευ ορων.Το αρθρο 6 ειναι σαφες. Το υπογραψε ο Φον Γκραιφφεμπεργκ επιτελαρχης του Φον Λιστ. Ο σωματαρχης στρατηγος Τσολακογλου Γεωργιος παρακολουθουσε τις μαχες απο την πρωτη γραμμη θετoντας τον εαυτο του σε κινδυνο και παραβαινοντας τον κανονισμο. Δεν το εκανε εκ περιεργιας ουτε για τους τυπους ως παρατηρητης. Το εκανε για να διευθυνει την μαχη συμμετεχοντας σ¨"αυτην,να επεμβαινει οπου υπηρχε αναγκη και να προλαμβανει τα σφαλματα που γινονται εξ ενθουσιασμου.Ξεροντας οι στρατιωτες οτι τους βλεπει οστρατηγος δεν λογαριαζαν τον κινδυνο ΑΕΡΑ..ΑΕΡΑΑ.ΑΕΡΑΑΑΑΑ!.Χρειαζοταν να τους συγκρατει Ζαμπογλου Φαιδων .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητε και αξιε Θεοδωρε Μανιατη ο υπογραφων -Ελληνας ποντιος μεταναστης- ειναι ενας απο αυτους που τους θεορω ξαδερφια μου .Τα γραφουμε στον δικο μου υπολογιστη με το δικο του παθος για την ιστορια δυστυχως ειναι ανεργος.Στην Ρωσια ηταν οδηγος νταλικερης.Φ.Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή