Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

HITLER 'S TABLE TALK ΝΥΧΤΑ 28ης ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΠΡΟΣ 1 ΜΑΡΤΙΟΥ 1942

Το Φεστιβάλ του  Bayreuth στα 1925—Το Bayreuth και Εθνικοσοσιαλισμός —Ο ρόλος της  Cosima Wagner— Ο Siegfried Wagner.

ΦΥΡΕΡ: Στα  1925, οι Bechstein(1) με είχαν προσκαλέσει να μείνω μαζί τους στο Bayreuth. Ζούσαν σε μια έπαυλη στη  Liszt Strasse (αυτό νομίζω πως  ήταν το όνομα του δρόμου) σε μικρή απόσταση από το Wahnfried(2).

Ζίγκφριντ
Είχα διστάσει αρχικά να πάω εκεί  γιατί φοβόμουν μήπως  δημιουργούσα παραπάνω προβλήματα στο Siegfried Wagner(3), που κατά κάποιο τρόπο ήταν ελεγχόμενος από τους Εβραίους. Έφτασα  στο Bayreuth γύρω στις 11 το βράδυ.
Η  Lotte Bechstein (3) ήταν ακόμα όρθια αλλά οι υπόλοιποι της οικογένειας είχαν πάει για ύπνο. Το επόμενο πρωινό η  Cosima Wagner(5) ήλθε φέρνοντάς μου μερικά λουλούδια.
Τί ζωντάνια υπήρχε τότε στο  Bayreuth εξ αιτίας του  Φεστιβάλ ! Λίγες μόνο δικές μου φωτογραφίες υπάρχουν  από εκείνη τη περίοδο και αυτές τις τράβηξε η  Lotte Bechstein.
Συνήθιζα να περνώ την ημέρα φορώντας δερμάτινα κοντά παντελόνια .Το βράδυ με επίσημο ένδυμα  ή φράκο πήγαινα στην όπερα. Κάναμε εκδρομές με αυτοκίνητο στο  Fichtelgebirge(6) και στα βουνά της Φρανκονίας.  Οι ημέρες αυτές από κάθε άποψη   υπήρξαν θαυμάσιες . Όταν πήγα στο cabaret της "Κουκουβάγιας", ένοιωσα αμέσως συμπάθεια για  τους  καλλιτέχνες . Τότε δεν ήταν ακόμη γνωστή η φήμη μου για τις μετριοπαθείς παρεμβάσεις μου.
Ο Dietrich Eckart(7), που είχε υπάρξει κριτικός στο  Bayreuth, πάντα μου έλεγε τι είδους εξαιρετική ατμόσφαιρα  βασίλευε εκεί . Μου είπε ότι κάποια  ημέρα είχε εισβάλει στη  "Κουκουβάγια", και στη συνέχεια με τη συνοδεία των καλλιτεχνών κατέληξαν σε ένα λιβάδι πίσω από το θέατρο για να  παίξουν  "το θαύμα της Μεγάλης Παρασκευής".
Στην πρώτη εκτέλεση του Parsifal (8) που παρακολούθησα στο Μπαϊρόιτ , ο Cleving τραγουδούσε ακόμα . Τι ανάστημα, και τι υπέροχη φωνή!
 Ήμουν επίσης παρόν στη παράσταση του Parsifal στο  Mόναχο. Εκείνη την ίδια χρονιά παραβρέθηκα στο Δακτυλίδι(9)  και στους Αρχιτραγουδιστές(10).Το γεγονός ότι επετράπη  στον ιουδαίο Schorr να ερμηνεύσει  το ρόλο του  Wotan μου έδωσε την αίσθηση  της ιεροσυλίας .
Με τη στολή των SA
Γιατί δεν μπόρεσαν να αποσπάσουν το  Rode από το Μόναχο; Αλλά εκεί υπήρχε ο Braun, ένας καλλιτέχνης εξαιρετικής ποιότητας.
Για χρόνια δεν ήμουν σε θέση να παρακολουθήσω το Φεστιβάλ και ένοιωθα δυστυχής γι αυτό. Η Cosima Wagner παραπονιόταν και αυτή για την απουσία μου. Συχνά με πίεζε να έλθω πότε με γράμματα και πότε με το τηλέφωνο.
 Αλλά ποτέ δεν  πέρασα από το Μπαϊρόιτ, χωρίς να την επισκεφθώ.  Στη  Cosima Wagner οφείλεται το  δέσιμο ανάμεσα στο Bayreuth και τον Εθνικοσοσιαλισμό(11). Ο  Siegfried ήταν προσωπικός μου φίλος  αλλά πολιτικά ήταν ουδέτερος. Δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά γιατί οι Εβραίοι ήταν σε θέση  να τον καταστρέψουν .Τώρα ο καθρέπτης έσπασε.(12) Ο  Siegfried κέρδισε και πάλι την ανεξαρτησία του  και για μια ακόμα φορά ακούμε έργα από αυτόν. Αυτοί οι άθλιοι Yids είχαν καταφέρει να τον κατεδαφίσουν . Ακουσα στα νιάτα μου το έργο του Bärenhäuter (13). Λέγεται ότι ο Schmied von Marienburg(14) είναι το καλύτερο έργο του. Έχουμε  ακόμα πολλά πράγματα να δούμε και  να ακούσουμε!
Στο Βερολίνο, ήμουν παρών σε μια παράσταση του έργου της νεότητας  του Ρίχαρντ Βάγκνερ, Das Liebesverbot , (15) που περιέχει ακούσματα  που ακόμα παραπέμπουν σε Μότσαρτ. Μόνο σκόρπια, εδώ και εκεί, λίγα νέα θέματα κάνουν την εμφάνισή τους, τα πρώτα δείγματα ενός νέου ύφους.



Υποσημειώσεις:
[1] Πρόκειται για το ζευγάρι Edwin και Helena Bechstein .Ο Edwin ήταν ο πρωτότοκος γιος του ιδρυτή της μεγάλης εταιρίας κατασκευής πιάνων Carl Bechstein . Από το γάμο του το ζευγάρι είχε αποκτήσει δύο παιδιά τον Edwin και τη Liselotte.
[2] Wahnfried Όνομα που είχε δώσει ο ίδιος ο Richard Wagner στην έπαυλή του στο Bayreuth. Πρόκειται για σύνθετη γερμανική λέξη αποτελούμενη από το Wahn (απογοήτευση, τρέλα ) και Fried(e), (ειρήνη, γαλήνη).
[3] Siegfried Wagner (6 Ιουνίου 1869 – 4 Αυγούστου 1930) Παιδί του Richard Wagner και της Francesca Gaetana Cosima Liszt .Συνθέτης και ενορχηστρωτής διηύθυνε το Φεστιβάλ του Bayreuth από το 1908 μέχρι τα 1930.
[4] Η Helen Bechstein, δεν έκρυψε ποτέ την επιθυμία της να παντρέψει τη κόρη της Lotte. με το νεαρό πολιτικό από τη Βαυαρία. . 
[5] Η Cosima Wagner, (24 Δεκεμβρίου 1837 – 1 Απριλίου 1930 ) ήταν κόρη του Ούγγρου πιανίστα και συνθέτη Franz Liszt και δεύτερη σύζυγος του Richard Wagner . Καθιέρωσε μαζί με το σύζυγό της το θεσμό του Φεστιβάλ του Bayreuth [
[6] Fichtelgebirge Ορεινή περιοχή στη βορειοανατολική Βαυαρία
[7] Dietrich Eckart (Neumarkt, 23 Μαρτίου  1868  Berchtesgaden, 26 Δεκεμβρίου 1923) Γερμανός πολιτικός , και θεωρητικός του Εθνικοσοσιαλισμού.

[8] Οι μελετητές του έργου του Wagner αναγνωρίζουν ότι ειδικά στο Parsifal η μούσα που εμπνέει τον καλλιτέχνη δεν είναι άλλη από τη γυναίκα του Cosima ..
[9] Der Ring des Nibelungen (Το δακτυλίδι των Nibelung) Πρόκειται για ένα  κύκλο τεσσάρων επικών έργων που συνέθεσε ο  Richard Wagner (1813–83).

[10] Die Meistersinger von Nürnberg (Οι αρχιτραγουδιστές της Νυρεμβέργης) ,έργο σε τρεις πράξεις που ο  Richard Wagner συνέθεσε από το 1862 μέχρι το 1867.
[11] Συνειδητά η Cosima Wagner έθεσε το θεσμό του Bayreuth στην υπηρεσία του Εθνικοσοσιαλισμού.
[12] Τα μάγια λύθηκαν.
[13]Der Bärenhäuter (op. 11), Όπερα σε 3 Πράξεις.  Libretto: Hermann Wette;

[14] Ο Σιδεράς από το Marienburg. Μια ιστορία που διαδραματίζεται στο Marienburg και συγκεκριμένα στην εποχή της Μάχης της Τάννενμπεργκ (1410 )
[15] Απαγορευμένη αγάπη. Στο αγγλικό κείμενο The Novice of Palermo Πρόκειται για έργο του 1871

(Επιστροφή)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου