Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ, ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ


53.IΡΛΑΝΔΙΑ 1946. Επιχείρηση Shamrock .Πεντακόσια περίπου παιδιά ηλικίας 3-15 χρόνων στη συντριπτική τους πλειοψηφία Γερμανοί, θύματα πολέμου, βρίσκουν καταφύγιο και προστασία στην Ιρλανδία.






52.ΕΛΛΑΔΑ 2018. Το Ελληνικό Κοινοβούλιο με παρόντες μόνο 27 βουλευτές  τιμά τη μνήμη των υπέρ Πατρίδος πεσόντων αξιωματικών του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού ,είκοσι δύο χρόνια μετά από τη  κρίσης των Ιμίων. (Τετάρτη 31/1/ 2018)




51. EΛΛΑΔΑ 1935 . "Ότι λάμπει δεν είναι χρυσός...."



 50. ΚΥΠΡΟΣ 2014.  Στη διάρκεια της μαθητικής παρέλασης οι  μαθητές του Λυκείου Κύκκου   περνώντας μπροστά από την εξέδρα των επισήμων, αντί να γυρίσουν τα κεφάλια προς το μέρος τους για τον καθιερωμένο χαιρετισμό που καταδεικνύει σεβασμό, επέλεξαν να γυρίσουν προς την αντίθετη πλευρά, χαιρετίζοντας το άγαλμα του ήρωα της ΕΟΚΑ, Ευαγόρα Παλληκαρίδη.(πηγή)


49. ΕΛΛΑΔΑ 1933. Το Λαϊκόν Πανεπιστήμιον της "Βραδυνής" υπήρξε μια επιτυχημένη πρωτοβουλία της γνωστής εφημερίδας. Δημοσίευσε κείμενα σημαντικών εκπροσώπων της επιστήμης, της τέχνης , της πολιτικής κλπ. κείμενα που ακόμα και σήμερα διαβάζονται με ενδιαφέρον. Ένα  από τα κείμενα υπογράφει ο ηγέτης του N.S.D.A.P , Hitler. Tίτλος του: O Γερμανικός Εθνικοσοσιαλισμός.


48. ΚΥΠΡΟΣ 1974.
The cresent desecrates the church of the  cross. / Le  croissant souille l' église de la croix. /Die türkische  Fahne entweiht die Kirche des Kreuzes
47. ΓΕΡΜΑΝΙΑ 1937.Το βράδυ της 29 Ιανουαρίου 1936 ο Βασιλιάς Γεώργιος V της Αγγλίας πέθανε και τον διαδέχτηκε στο θρόνο ο Εδουάρδος VIII ο οποίος δεν έκρυβε τους προβληματισμούς του για τα σύννεφα πολέμου που ήδη συσσωρεύονταν πάνω από την Ευρώπη  και υποστήριζε μια πολιτική συνεργασίας και κατανόησης. Στο πρώτο κιόλας μήνα σαν βασιλιάς είχε μια ενδιαφέρουσα συνάντηση με το Δούκα του Coburg ο οποίος ζήτησε την άποψή του κατά πόσο  μια συνάντηση μεταξύ του (Πρωθυπουργού) Baldwin και του Αδόλφου Χίτλερ θα ήταν επιθυμητή για το μέλλον των Γερμανοβρετανικών σχέσεων . Η απάντηση του Βασιλιά ήταν: Ποιός είναι o Bασιλιάς εδώ; O Baldwin ή εγώ; Με δική μου πρωτοβουλία επιθυμώ να μιλήσω με το Χίτλερ και θα το κάνω είτε εδώ, είτε στη Γερμανία, Να του το πείτε παρακαλώ αυτό. 
Πριν κλείσει χρόνος ο "ξεροκέφαλος" Βασιλιάς Εδουάρδος υποχρεώθηκε σε παραίτηση από το θρόνο .Αυτό όμως που δεν μπόρεσε να κάνει σα Βασιλιάς το έκανε σαν Δούκας του Windsor.Τον Οκτώβριο του 1937 ο Δούκας και η Δούκισσα του Windsor επισκέφτηκαν τη Γερμανία, παρά την αρνητική γνώμη της Βρετανικής Κυβέρνησης και έγιναν δεκτοί από το Χίτλερ στο Obersalzberg .







46. ΓΕΡΜΑΝΙΑ 1934. 
Ο Leopold von Mildenstein ήταν αξιωματικός των  SS. Μαζί με το  Kurt Tuchler ένα επίσημο εκπρόσωπο  της Σιωνιστικής  Ομοσπονδίας  πραγματοποίησαν από κοινού  μια περιοδεία 6 μηνών στη Παλαιστίνη  με σκοπό  τη διερεύνηση των οικονομικών  δυνατοτήτων   μιας σιωνιστικής ανάπτυξης στη συγκεκριμένη  περιοχή. Αμέσως μετά την επιστροφή του στη Γερμανία , ο  von Mildenstein έγραψε μια σειρά από 12 εικονογραφημένα άρθρα για τη σημαντική ημερησία εφημερίδα του Βερολίνου την εθνικοσοσιαλιστική  « Der Angriff» (=Επίθεση) που εμφανίστηκαν στο διάστημα  26 Σεπτεμβρίου - 9 Οκτωβρίου  1934  με γενικό  τίτλο  «Ένας Ναζί ταξιδεύει  στη Παλαιστίνη.». Η σειρά εξέφρασε μεγάλο θαυμασμό για το πρωτοποριακό πνεύμα  και για τα επιτεύγματα  των Εβραίων αποίκων 
Μια εβραϊκή Πατρίδα  στη Παλαιστίνη  έγραφε ο von Mildenstein στο τελευταίο άρθρο του «έδειχνε το δρόμο  για την επούλωση  μιας παλιάς πληγής αιώνων  στο κορμί του κόσμου: το εβραϊκό ζήτημα..».
Η εφημερίδα Der Angriff  σε ανάμνηση της κοινής επίσκεψης   SS -Σιωνιστών εξέδωσε ένα ειδικό μετάλλιο   με το αστέρι του Δαυίδ στη μία πλευρά και τη Swastika    στην άλλη.... (Περισσότερα στοιχεία γι αυτό το ιστορικό και ιδεολογικό παράδοξο στο άρθρο του  Jacob Boas με τίτλο   A Nazi Travels to Palestine, που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Ιανουαρίου 1980  στο  έγκριτο  " History Today , σελ. 33-38. )

45. AΛΓΕΡΙ 1962 : 26 mars , rue d’Isly : un crime d’État !


44. ΕΛΛΑΔΑ 2014. "Αμες δε γεσόμεθα, πολλώ κάρρονες" 

43. ΚΥΠΡΟΣ 1974. Εις το χωρίον  Ακανθού, όπου εισέβαλον  οι  καννίβαλοι , επεδόθησαν  και εκεί εις καννιβαλισμούς  με την ίδια μεθοδικότητα. Πολλοί κάτοικοι εκλείσθησαν  εις την θαυματουργόν εκκλησίαν Χρυσοσωτήρου , όπου όμως οι τούρκοι  τους ανεκάλυψαν.....

42. ΓΕΡΜΑΝΙΑ 1933: Ο Καγκελάριος Ηitler μπροστά στη κάλπη ασκεί το εκλογικό του καθήκον.(12 Noεμβρίου 1933)

41. ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΜΕΝΗ ΕΛΛΑΔΑ 1825. Χωρίς λόγια.

40. ΠΟΛΩΝΙΑ 2013. Πίσω από αυτή τη χειραψία,στο θάλαμο ενός νοσοκομείου , είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσεις το θύτη από το θύμα.

39. ΒΟΡΕΙΑ ΙΤΑΛΙΑ 1944 .Ένα παιδί  σε ρόλο στρατιώτη και πολεμιστή, βαδίζει στη πρώτη γραμμή, δίπλα στους  Graziani και  Borghese . Έχει πειστεί ότι για να σωθεί η Πατρίδα ,  χρειάζεται να χυθεί και το δικό του αίμα.

38. ΒΡΕΤΑΝΙΑ 1934. Το όργανο του Φυλετικού Φασισμού προβλέπει: O "αντισημιτισμός" σύντομα θα γίνει αδίκημα.



37. ΕΛΛΑΔΑ 1940 : Γυναίκες της Πίνδου.





36. ΟΥΓΓΑΡΙΑ 1956. Για τέσσερεις ημέρες (26-29 Οκτωβρίου) οι εξεγερμένοι ζουν με τη ψευδαίσθηση ότι έχουν επιτύχει μια καταπληκτική νίκη. Στις 30 Οκτωβρίου όταν τα σοβιετικά τεθωρακισμένα εγκαταλείπουν τη Βουδαπέστη , όλοι ελπίζουν σε μια σταδιακή εκτόνωση της κρίσης. Το αποτέλεσμα όμως δεν επαληθεύει τις προσδοκίες τους. Η εξέγερση του ουγγρικού λαού ενάντια στους ρώσους εισβολείς  που ξεκινά στις 23 Οκτωβρίου πνίγεται  τελικά στο αίμα . Οι  σοβιετικοί στρατιώτες, επιστρέφουν   με τεθωρακισμένα, αεροπορία και πυροβολικό στις 4 Νοεμβρίου, και  βάζουν  τέλος, με τρόπο δυναμικό ,   στη «φασιστική εξέγερση». 




35. ΡΟΥΜΑΝΙΑ 1948. Οι κομμουνιστές που είχαν καταλάβει την εξουσία φάνηκαν πρόθυμοι να επιτρέψουν στα μέλη της Βασιλικής οικογένειας να εγκαταλείψουν τη χώρα με τη προϋπόθεση ότι η κινητή και ακίνητη περιουσία τους θα περνούσε στον έλεγχο της Δημοκρατίας. Επειδή όμως διατηρούσαν αμφιβολίες κατά πόσο τα μέλη της Βασιλικής οικογένειας θα σεβόντουσαν τη συμφωνία προχωρούσαν σε συστηματική έρευνα των αποσκευών . Η επιμονή τους φάνηκε να δικαιώνεται όταν στις αποσκευές της πριγκίπισσας Ileana ανακάλυψαν αυτό που αποκάλεσαν "το χρυσό κουτί της ματαιοδοξίας" .Ψύχραιμα η Πριγκίπισσα αποκρίθηκε: Δεν είναι από χρυσό και δεν πρόκειται για κουτί ματαιοδοξίας. Για σας δεν σημαίνει τίποτα , για μένα σημαίνει τα πάντα." Το κουτί δεν περιείχε άλλο από λίγο ρουμανικό χώμα.(Η Πριγκίπισσα Ileana ήταν η μικρότερη κόρη της Βασίλισσας Μαρίας και του Βασιλιά Φερδινάνδου της Ρουμανίας. )





34. Η επιγραφή στα γαλλικά το μήνυμα οικουμενικό.

 33. ΣΥΡΙΑ 2013 : Θαυμαστός καινούριος κόσμος.
32. ΕΛΛΑΔΑ 2013. Όλοι όσοι  βιάστηκαν να καταδικάσουν σα "φασιστικό"  το χαιρετισμό του νεαρού αθλητή, έκλεισαν υποκριτικά τα μάτια στη χαραγμένη πάνω στη κοιλιακή χώρα άκρως αντιφασιστική  προτροπή: Get rich or die trying. Τους καιρούς  της απόλυτης ιδεολογικής σύγχυσης, αξίες και σύμβολα, χάνουν μοιραία τον οικουμενικό τους χαρακτήρα.


31. ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ 1974. O Hiroo Onoda ήταν ένας αξιωματικός του Ιαπωνικού Στρατού. Το Δεκέμβριο του 1944 επικεφαλής αποσπάσματος, έλαβε διαταγή να μεταβεί στο Lubang των Φιλιππίνων με σκοπό την οργάνωση της άμυνας του νησιού. Όταν τελικά εμφανίστηκε ο εχθρός η φρουρά αποδεκατίστηκε και μόνο 4 κατάφεραν να σωθούν καταφεύγοντας στη πυκνή ζούγκλα. Αγνοώντας ότι ο πόλεμος είχε τελειώσει ο Onoda και οι σύντροφοί του συνέχισαν τον ανταρτοπόλεμο .Στα 1950, ένας από τους συντρόφους του Onoda έπεσε στα χέρια του "εχθρού" και η "ανάκρισή του" ανέδειξε τη δυναμική αυτής της καταπληκτικής ιστορίας. Οι αρχές κινητοποιήθηκαν αμέσως. Αεροπλάνα πέταξαν πάνω από τη ζούγκλα ρίχνοντας προκηρύξεις με τις οποίες ανακοίνωναν ότι ο πόλεμος είχε τελειώσει από καιρό και ότι όλοι οι αντάρτες μπορούσαν να εμφανιστούν ελεύθερα .Όλες οι προσπάθειες έπεσαν στο κενό. Στο μεταξύ ο Onoda έχασε από τις αρρώστιες και τις κακουχίες και τους δύο τελευταίους συντρόφους του . Στα 1974 ο Onoda εντοπίστηκε από ένα παλιό του σύντροφο από το στρατό, το Norio Suzuki . Τον διαβεβαίωσε ότι ο πόλεμος είχε τελειώσει εδώ και σχεδόν 29 χρόνια  και τον παρακάλεσε να επιστρέψει μαζί του στην Ιαπωνία. Ο Στρατιώτης όμως αρνήθηκε να εγκαταλείψει τη θέση του δίχως τη διαταγή του Διοικητού του.
Ένας καινούριος αγώνας δρόμου ξεκίνησε . Ο Norio Suzuki επέστρεψε στην Ιαπωνία κατάφερε να εντοπίσει τον συνταξιούχο πλέον διοικητή τους , και μαζί μ΄ αυτόν επέστρεψαν στο Lubang. Ο Hiroo Onoda αναγνώρισε τον διοικητή του, υπάκουσε αμέσως στη διαταγή να εγκαταλείψει τη θέση του, υπέδειξε στις αρχές το καταφύγιό του όπου φύλαγε τον οπλισμό του και με το σπαθί του ακόμα στο πλευρό, πήρε το δρόμο που οδηγούσε πίσω στη πατρίδα του.
 


30. ΙΤΑΛΙΑ 1939: Είναι σπάνιο για ένα Δικτάτορα να δείχνει οίκτο και μακροθυμία για τους πολιτικούς του αντιπάλους.Πολύ περισσότερο να βρίσκει χρόνο, για να εξετάζει  και για να ικανοποιεί αιτήσεις χάριτος ,μεταμελημένων αντικαθεστωτικών.Στην προκειμένη περίπτωση όπως φανερώνει το επίσημο έγγραφο  της Λεγεώνας των Καραμπινιέρων της Αlessandria, ο Duce της Ιταλίας ,βρήκε το χρόνο να ασχοληθεί και με τη περίπτωση του Κομμουνιστή Audisio Walter που βρισκόταν  εξορία στη Ponza . "Per atto di clemenza del Duce" λέει το έγγραφο, η εξορία μετατρέπεται σε κατ΄οίκον περιορισμό. Και όπως προκύπτει από τους αριθμούς πρωτοκόλλων η απόφαση είναι άμεσα εκτελεστή. Ποιος ήταν ο Κομμουνιστής Audisio Walter ;
Ο εκτελεστής του Μουσολίνι και τις Πετάτσι τον Απρίλιο του 1945.





29. ΓΕΡΜΑΝΙΑ 1934. Η αυτοκινητοπομπή του Δικτάτορα περνά με σχετική άνεση ανάμεσα από το συγκεντρωμένο πλήθος, που δε φαίνεται να εκδηλώνει κανενός είδους αποδοκιμασίες. Να σημειωθεί η παντελής απουσία των οργάνων της τάξεως σε όλο το μήκος της διαδρομής.








28. ΓΑΛΛΙΑ 2011 "........ Στην περίπτωσή μας συντελείται ότι ακριβώς συνέβη σε βάρος των Ερυθρόδερμων της Βορείου Αμερικής: βρισκόμαστε μπροστά σε μια εισβολή ξένων και εμείς έχουμε κάθε δικαίωμα να υπερασπισθούμε την γη των πατέρων μας. Εμένα προσωπικά δεν με ενδιαφέρει ούτε ποιος έρχεται ούτε ποιος είναι , απλά μου φαίνεται κάπως περίεργο ότι στη περίπτωση που έρχονται οπλισμένοι εχθροί να κλέψουν την γη μας εμείς να στεκόμαστε σταθεροί στα χαρακώματα με τα όπλα στα χέρια , ενώ σήμερα , όταν το όπλο μετασχηματίζεται σε χρήμα και όταν οι εχθροί αυτοί είναι σε θέση να αγοράσουν την γη μας με τα χρήματά τους δεν διαμαρτύρεται κανένας από μας. Ιδού Κύριοι πως τίθεται το πρόβλημα αυτό. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι Ερυθρόδερμοι της Βόρειας Αμερικής σιγά σιγά εξαφανίστηκαν μπροστά στην αγγλοσαξονική εισβολή . Σήμερα όλη η Ευρώπη τους συμπονεί , χύνει δάκρυα γιατί ήταν από γένος ένδοξο αλλά παρ΄όλα αυτά λέγει: «Τι να γίνει; Υπήρξαν άλλοι ισχυρότεροι. ». Κύριοι με τρόμο κάνω την σκέψη ότι σε κάποια μελλοντική στιγμή η Ευρώπη θα ξανανιώσει συμπόνοια αυτή την φορά για μας ,για τα παιδιά μας. Και όσο άφορά την βασανισμένη νεολαία μας , που όπως σας προείπα , βασανίστηκε για μια παρόμοια ιδέα (προσωπικά έρχομαι εδώ ύστερα από δύο χρόνια άδικης φυλάκισης), εγώ λοιπόν κύριοι σας ρωτώ: τι ακριβώς θέλετε να κάνουν οι νέοι αυτοί , οι οποίοι δέχθηκαν πλήγματα από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα; Επιθυμείτε μήπως , ένα ωραίο πρωινό να τα μαζέψουμε και να φύγουμε για άλλη γη , για άλλες χώρες............. (Η πόλη είναι η πολυπολιτισμική Μασσαλία. Το κείμενο προέρχεται από μια αγόρευση στο Ρουμανικό Κοινοβούλιο του βουλευτή και Αρχηγού της Σιδηράς Φρουράς Κοντρεάνου.

27.IΤΑΛΙΑ 1922: Όταν το Κράτος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις βασικές του υποχρεώσεις , οργανωμένες μειοψηφίες αναλαμβάνουν να το υποκαταστήσουν . Φασίστες εθελοντές προσφέρονται  να καθαρίσουν τους δρόμους του Μιλάνου στη διάρκεια της γενικής απεργίας (sciopero legalitario). H Πορεία προς τη Ρώμη θα πραγματοποιηθεί μόλις τρεις μήνες μετά.

26. ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ 1914: Σ' αυτό το γερμανικό χαράκωμα τα Χριστούγεννα εορτάζονται με λαμπρότητα. Με μαέστρο το διοικητή του τομέα και με συνοδεία ακορντεόν οι άνδρες ψάλλουν χριστουγεννιάτικους ύμνους γύρω από το στολισμένο δένδρο.Τα όπλα είναι παρατεταγμένα πάνω στο έδαφος έτοιμα για κάθε ενδεχόμενο.


25. ΕΛΛΑΔΑ 1920: Μικρόψυχοι πολιτικοί και ασυνείδητοι δημαγωγοί, δηλητηριάζουν το μεγαλοϊδεατικό όνειρο συντηρώντας τον Εθνικό διχασμό.

24. ΤΣΕΧΟΣΛΟΒΑΚΙΑ 1968. Νεαρός Τσέχος ξεδιπλώνει την Εθνική σημαία ανεβασμένος πάνω σε τανκ των σοβιετικών εισβολέων.

23. ΓΑΛΛΙΑ 1962 . Ο "κόκκινος " δήμαρχος αποφάσισε και το Διοικητικό του συμβούλιο ενέκρινε, την αλλαγή της ονομασίας του δρόμου.

22. ΙΣΡΑΗΛ 2011: Επίσημη συνάντηση Σαμαρά- Πέρεζ. Προφανώς από λάθος, η ελληνική σημαία είναι τοποθετημένη ανάποδα. Προφανώς.....

21. ΣΜΥΡΝΗ 1919: Πλήθη κόσμου συνωστίζονται κατά μήκος της παραλίας για να υποδεχθούν τα πρώτα ελληνικά στρατεύματα στη γη της Ιωνίας.

20. EΛΛΑΔΑ 1967. Πόσο καιρό θα μπορούσε να αντέξει η βαρύτατα τραυματισμένη αστική δημοκρατία στην Ελλάδα, δίχως το "φιλί της ζωής", που της προσέφερε τη πιο κατάλληλη στιγμή, η "εθνοσωτήρια Επανάσταση ", δηλαδή το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967;


19. ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ 1941. Ο Ταγματάρχης γονατιστός αφήνει λίγα λουλούδια στο τάφο του παιδιού του . Η εθνικότητα του πατέρα ,στη περίπτωση αυτή, δεν έχει τη παραμικρή σημασία.


18.ΙΣΠΑΝΙΑ 1981: Το απόγευμα της 23 Φεβρουαρίου ο αντισυνταγματάρχης της Guardia Civil Antonio Tejero επικεφαλής 200 ανδρών εισέβαλε στην Ισπανική Βουλή και κράτησε ομήρους τους εκπροσώπους του Έθνους μέχρι τις 10 το πρωί της επομένης ημέρας. Παραδόθηκε ύστερα από τηλεοπτικό διάγγελμα του Βασιλιά .

17. ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Απελπισμένος πολίτης προκαλεί μια ανίκανη να διαχειριστεί την οικονομική κρίση Δημοκρατία. "Ζητώ εργασία οποιουδήποτε τύπου."

16. ΕΛΛΑΔΑ 1917. Κατά απαίτηση του Γάλλου Ναύαρχου Νταρτίζ ντυ Φουρνιέ και δίχως να υπάρξει η παραμικρή αντίδραση από τη πλευρά της Ελληνικής Κυβέρνησης, στρατιωτικά αγήματα του Α Σώματος Στρατού υποχρεώνονται να αποδώσουν τιμές στις συμμαχικές σημαίες. (16/29 Ιανουαρίου 1917) . Η εκδήλωση αυτή στην οποία παραβρέθηκαν έλληνες και ξένοι επίσημοι, απετέλεσε πράξη έμπρακτης συγγνώμης της Ελληνικής Κυβέρνησης για το γεγονός ότι έλληνες στρατιωτικοί τόλμησαν να βάλουν την αξιοπρέπεια της πατρίδος πάνω από τη Γαλλο-Βενιζελική φιλία, τις τραγικές ημέρες των Νοεμβριανών.

15. ΙΤΑΛΙΑ 1918. Pietro Nenni, ο πρώτος Duce της  Ιταλίας.
Στις 28 Ιουλίου 1918 η εφημερίδα il Giornale del Mattino της Bologna πληροφορούσε τους αναγνώστες της ότι ο Διευθυντής της, ο Duce Nenni αναχωρούσε για το μέτωπο. Προέβλεπε δε με βεβαιότητα :Θα επιστρέψει και θα είναι ακόμα ο δικός μας Duce . Η πρόβλεψη επαληθεύτηκε μόνο κατά το πρώτο σκέλος της.

14. ΒΕΡΟΛΙΝΟ 1931: Όρθιος στο βήμα διακρίνεται ο κομμουνιστής ηγέτης Ούλμπριχτ και τρεις θέσεις αριστερά του καθήμενος, βρίσκεται ο εθνικοσοσιαλιστής Γιόζεφ Γκαίμπελς. Η ελπίδα εξακολουθεί να έχει χρώμα κόκκινο . (Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στην ισπανικό έντυπο "Η κατάκτηση του Κράτους" στις 16 Μαίου 1931)



13. ITAΛIA 1946: Η ελεύθερη διάδοση των ιδεών δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση ακόμα και μέσα στα πλαίσια της Δημοκρατίας. Υπό τη προστασία της αστυνομίας μια (θαρραλέα) νεαρή φιλομοναρχική προπαγανδίζει τη Voce monarchica.

12. ΚΥΠΡΟΣ: Ορθόδοξος Χριστιανικός Ναός σε ρόλο (κρυφού) σχολείου στα χρόνια της Βρετανικής κατοχής.

11.ΕΛΛΑΔΑ 2011: Το αίμα των ηρώων είναι ιερότερο από το μελάνι των σοφών και από τη προσευχή των πιστών..... στον "ιερό πόλεμο " ,περισσότερο από τα μεμονωμένα άτομα πρωτοστατούν οι πρωτογενείς μυστικές δυνάμεις της φυλής.....(Ι.'Εβολα)

10. ΓΕΡΜΑΝΙΑ 1933. Κάθε μεγάλη πολιτική στηρίζεται στη γέννηση μιας μεγάλης Πίστης. Όταν ο πολιτικός άνδρας στρέφεται προς τον εξωτερικό κόσμο ,προς το λαό ,προς την Ιστορία , η λειτουργία του είναι ποιητική και θρησκευτική. (Χοσέ Αντόνιο Πρίμο ντε Ριβέρα)

9. ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ 1940. Αναστάσιος Χαραλαμπόπουλος.Στα δεκατρία του χρόνια κέρδισε τα γαλόνια του δεκανέα, στη περιοχή της Κορυτσάς, επί του πεδίου της μάχης .
8. ΟΥΓΓΑΡΙΑ 1956

7. ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Στη φτωχογειτονιά αυτή του Βερολίνου, η ελπίδα έχει χρώμα κόκκινο.

6. ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Άσκηση επί χάρτου. Τα εφηβικά χρόνια της αθωότητας .

5. ΕΛΛΑΔΑ 1912 : Ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις απαγορεύουν με εντολή της (Ελληνικής) Κυβέρνησης την είσοδο τω Ελλήνων πληρεξουσίων από τη Κρήτη, στη Βουλή (των Ελλήνων) .

4. ΙΤΑΛΙΑ: Τα καινούρια μεταπολεμικά σύνορα της Ευρώπης δεν εγκλώβισαν σε σφαίρες επιρροής μόνο τους ζωντανούς αλλά και τους πεθαμένους. (Αμερικανοί της 80ης Μεραρχίας οριοθετούν τα ιταλο-γιουγκοσλαβικά σύνορα στη περιοχή της Gorizia ανάμεσα σε τάφους κάποιου νεκροταφείου. )

3. ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Στη διάρκεια του πολέμου ο σιδηρούς σταυρός κόστιζε όσο περίπου μια ανθρώπινη ζωή.... Με το τέλος του πολέμου  υποτιμήθηκε στην αξία μισού πακέτου αμερικάνικων τσιγάρων....

2. ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Φέροντας τα παράσημα του και με προσεγμένη την εξωτερική του εμφάνιση, ο τραυματίας πολέμου περιμένει με αξιοπρέπεια τη συμπαράσταση των συμπολιτών του.



1. ΓΑΛΛΙΑ: Στη θέση του πατέρα που έπεσε πιστός στο καθήκον ....   η Πολιτεία παρασημοφορεί το παιδί του ήρωα.........



























1 σχόλιο: