Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Dr ALEXIS CARREL: Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ

VIΙ
Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΕΚΛΕΚΤΩΝ — Ο  ΘΕΛΗΜΑΤΙΚΟΣ   ΕΥΓΟΝΙΣΜΟΣ — Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΗ ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΑ
Για νάχουμε τους εκλεκτούς που θέλουμε μέσ' την κοινωνία, πρέπει απαραίτητα να καλλιεργήσουμε τον ευγονισμό. Ποιός μπορεί ν' αρνηθεί τη μεγάλη αυτή αλήθεια ότι κάθε ράτσα πρέπει νά δίνει όσο γίνεται πιο καλά στοιχεία ; Ωστόσο, όμως, στα κράτη που τα λέμε πιο πολιτισμένα η παραγωγή αυτή όσο πάει γίνεται και μικρότερη και πληθαίνουνε κάθε μέρα οι αδύνατοι άνθρωποι. Οι γυναίκες τρέχουνε στον ξεπεσμό τους θε­ληματικά με το alcool και τον καπνό. Εφαρμόζουνε την πιο επικίνδυνη διαιτητική  που μπορεί να γίνει  για να καταφέρουνε να κρατήσουνε τις  γραμμές τους. Και το πιο σπουδαίο αρνιούνται να κάμουνε παιδιά. Eίvαι όλες τους σκάρτες και σ' αυτό φταίει η αγωγή που πήρανε , ο φεμινισμός κ' ένας εγωισμός πολύ άσκημα εννοημένος. Ίσως για όλη αυτή την νευ­ρική ανισορροπία που έχουνε, φταίνε ακόμα κι' οι οικονομικές συνθήκες και η αστάθεια του σημερινού γάμου. Γυναίκες από παλιές οικογένειες που θα μπορούσανε να δώσουνε στην κοινωνία τα καλύτερα παιδιά και να τα μεγαλώσουνε με τον πιο ταιριαστό τρόπο, είναι σχεδόν πάντα στεί­ρες. Οι χωριάτισες κ' οι γυναίκες του λαού είναι που φτιάχνουνε τις σημερινές μεγάλες οικογένειες. Πριν να γίνει μια επανάσταση στις συνή­θειες της ζωής και της σκέψης και να λάμψει ένα καινούργιο ιδανικό στον ορίζοντα, ας μην ελπίζουμε πως θάχουμε περισσότερες γεννήσεις απ' τα ευγονικά στοιχεία του κάθε έθνους.
Ο ευγονισμός έχει μεγάλη επίδραση στη μοίρα της κάθε πολιτισμέ­νης ράτσας. Φυσικά, η αναπαραγωγή των ανθρώπων δεν μπορεί να κανο­νίζεται όπως και των ζώων. Ωστόσο, θα ήταν δυνατό να λιγοστέψουνε οι τρελλοί κ' οι άνθρωποι με τ' αδυνατισμένο μυαλό. Ίσως ακόμα θάπρεπε όσοι θέλουνε να παντρευτούνε, νάναι υποχρεωμένοι να περνάνε πρώτα από μιια ιατρική εξέταση, όπως γίνεται, δηλαδή, για τους νεοσύλλεκτους στρατιώτες, για τους υπάλληλους των ξενοδοχείων, των νοσοκομείων και των μεγάλων μαγαζιών. Οι ιατρικές όμως αυτές εξετάσεις μας δίνουνε την ψευδαίσθηση της σιγουριάς και μας αφήνουνε πάντα στον ίδιο κίν­δυνο. Απ' όλα αυτά φαίνεται πως για νάχει μια χρησιμότητα ο ευγονισμός πρέπει νάναι θεληματικός. Με μια κατάλληλη αγωγή πρέπει να κάνουμε να καταλάβουνε όλοι οι νέοι πόσο επικίνδυνο είναι να μπαίνουνε με το γάμο τους σε οικογένειες που υπάρχει σύφιλη, καρκίνος, φυ­ματίωση, νευροπάθεια, τρέλλα και άλλες αρρώστιες του μυαλού. Θάπρεπε να μάθουνε να φοβούνται όλες αυτές τις οικογένειες και να φεύγουνε μακρυά τους όπως φεύγουνε μακρυά απ' τη φτώχεια. Ούτε οι κλέφτες, ούτε οι δολοφόνοι δεν κάνουνε στην κοινωνία το κακό που μπορεί να κάνει μια οικογένεια πούχει πάνω της την κατάρα της αρρώστιας.
Ας μη νομίζουμε πως στην πραγματικότητα ένας θεληματικός ευγονισμός είναι ανεφάρμοστος. Δεν αρνιόμαστε πως ο έρωτας είναι πιο λεύ­τερος κι' απ' τον άνεμο, κοντεύουμε όμως να χάσουμε την πίστη μας στον έρωτα βλέποντας καθημερινά τους νέους να ερωτεύονται πλουσιοκόριτσα και τις κοπέλλες να τρέχουνε πίσω απ' το χρήμα.
Μια λοιπόν κι' ο έρωτας μπορεί κι' ακούει τη φωνή του χρήματος, θα μπορούσαμε να τον συνειθίσουμε ν' ακούει και κάτι πιο πρακτικό κι' ωφέλιμο, όπως είναι να πούμε, η υγεία του ανθρώπου. ΙΙρέπει ν'  α­παγορευτούνε οι γάμοι ανάμεσα στ' άτομα πούχουνε  πάνω τους  στίγματα κακής κληρονομιάς. Για μια ζωή κανονική  χρειάζονται γεροί ιστοί   και γερό μυαλό. Η κακή οργανική και  πνευματική κατάσταση του ανθρώπου και πολλές φορές κ' η κληρονομιά πούχει πάνω του, του φέρνουνε όλες τις δυστυχίες και τα βάσανα που τραβάει στη ζωή του. Η  τρέλλα, οι αρ­ρώστιες του μυαλού, ο καρκίνος, είναι τα πιο σοβαρότερα εμπόδια για το γάμο. Κανένας άνθρωπος δεν έχει το δικαίωμα να γεμίζει τη ζωή τ' αλ­λουνού με πόνο και δυστυχία κι' ακόμα πιο πολύ να φέρνει στον κόσμο-παιδιά που να υποφέρουνε για πάντα το μαρτύριο της αρρώστιας. Ο ευγονισμός ζητάει  να θυσιαστούνε πολλά άτομα.
Είναι η δεύτερη φορά που απαντούμε αυτή την ανάγκη της θυσίας, φαίνεται λοιπόν πως είναι νόμος της φύσης και πρέπει να υποταχτούμε σ' αυτόν. Πάντα η φύση αναγκάζει ανθρώπους να θυσιάζουνται γι' άλ­λους συνανθρώπους τους και ξέρουμε πόσο μεγάλη κοινωνική κι' ατομική, σημασία έχει η προσφορά αυτή του εαυτού μας.
Όλα τα μεγάλα έθνη φυλάξανε τις πιο μεγάλες δόξες και τιμές γι' αυτούς που θυσιαστήκανε για την πατρίδα τους. Πρέπει ο σύγχρονος άνθρωπος να νοιώσει  τη μεγάλη κοινωνικήν ανάγκη και σημασία της καινούργιας θυσίας.
Ο ευγονισμός μπορεί να εμποδίσει να χαθούνε οι εκλεκτοί ποτέ όμως δε μπορεί να φέρει μιαν απεριόριστη πρόοδο στην παραγωγή τους. Και στις πιό καθαρόαιμες ράτσες τα άτομα δε μπορούνε ν' ανεβούνε πέρα από ένα ορισμένο επίπεδο. Τυχαίνει όμως πολλές φορές και με τους ανθρώπους, ό,τι γίνεται και με τ' άλογα του ιπποδρομίου : από καιρό σε καιρό παρουσιάζουνται πλάσματα εξαιρετικά που κανένας δεν τα πε­ρίμενε.
Αγνοούμε τα πάντα σχετικά με το πως γεννιέται η μεγαλοφυία. Δέν ξέρουμε μέ ποιόν τρόπο θα μπορούσαμε να δώσουμε μέσα στο βλα­στικό πλάσμα μια τέτοια προοδευτική εξέλιξη και γενικά τέτοιες μεταβο­λές, που εμείς οι ίδιοι να προκαλέσουμε την παραγωγή εξαιρετικών υπάρ­ξεων. Θα είναι αρκετό όμως και τούτο μονάχα αν καταφέρουμε : να ενώ­σουμε όλα τα καλύτερα στοιχεία της ράτσας με την αγωγή που χρειάζε­ται και με καλύτερους οικονομικούς όρους. Για να προοδέψουνε οι δυ­νατοί της ζωής, χρειάζονται όροι κατάλληλοι για την ανάπτυξη τους κ' η δυνατότητα να δίνουνε οι γονείς στα παιδιά τους τις όσες ιδιότητες απο­κτήσανε στη ζωή τους. Η σύγρονη κοινωνία πρέπει να δώσει το δικαίω­μα σ' όλους και φυσικά πρώτα πρώτα στους εκλεκτούς, να ζούνε μια σταθερή ζωή, να δημιουργούνε έναν μικρό οικογενειακό κόσμο, νάχουνε ένα σπήτι, έναν κηπάκο και τους φίλους που θέλουνε. Τα παιδιά πρέπει να μεγαλώνουνε απ' τους ίδιους τους γονιούς τους μέσα στην ίδια ατμό­σφαιρα που ζήσανε κ' εκείνοι. Η οικογενειακή ομάδα πρέπει νάναι πολύ μικρή κ' η οικογένεια τόσο στεριά και μακρόχρονη που να γίνεται ολοφάνερη η προσωπικότητα του γονιού. ΙΙρέπει να βιαστούμε να σταματήσουμε τούτο το κακό :  όλοι οι αγρότες, οι βιοτέχνες, οι καθηγητές και οι  επιστήμονες να γίνουνται προλετάριοι, που δουλεύουνε με το χέρι ή το μυαλό και δεν κατέχουνε τίποτε άλλο, παρά μονάχα τη δεξιοσύνη του χε­ριού τους ή του μυαλού τους. Αυτό θα μείνει η αιωνία ντροπή του πολιτισμού της επιστήμης. Βγάζει την οικογένεια μεσ' απ' την Ενότητα της κοινωνίας, σβύνει την εξυπνάδα και την ηθικότητα, καταστρέφει ό,τι  απόμεινε απ' τον πολιτισμό και την ομορφιά. Κατεβάζει την ανθρώπινη ύπαρξη. Χρειάζεται πάντα μια κάποια σιγουριά για να μπορέσει να φτάσει το άτομο κ' η οικογένεια σε μιά ιδεατή εξέλιξη. Και φυσικά πριν απ' όλα πρέπει να πάψει ο γάμος να είναι μια πρόσκαιρη ένωση. ΙΙρέπει η ένωση αυτή του άντρα και της γυναίκας να κρατάει το πιο λίγο ως τη στιγμή που τα παδιά τους δε θάχουνε πια ανάγκη απ' την προστασία τους. Χρειάζονται νόμοι ειδικοί που να υποχρεώνουνε στην εκ­παίδευση να διδάσκει (περισσότερα μάλιστα στα κορίτσια) την επίδραση που μπορεί νάχει ο γάμος και το διαζύγιο στις μελλούμενες γενιές. Οι γυναίκες πρέπει να μορφώνονται, και να μορφώνονται πολύ, για να μάθουνε με πιό τρόπο θα μεγαλώνουνε τα παιδιά τους έτσι που να δί­νουνε στην κοινωνία ανώτερους ανθρώπους, κι' όχι να γίνονται γιατρί­νες, δικηγορίνες και καθηγήτριες.
Ο ευγονισμός που θα γίνεται με τη θέληση μας θα δώσει στην κοι­νωνία όχι μονάχα ανθρώπους πιο δυνατούς, αλλά κι' οικογένειες που θά­χουνε αληθινή αντοχή, εξυπνάδα και κουράγιο κι' όλα αυτά θα τ' αφήνουνε να περνούνε κληρονομικά από γενιά σε γενιά. Οι οικογένειες αυτές θα είναι οι αριστοκρατία απ' την οποία θα βγούνε οι εκλεκτοί. Η σύγχρονη κοινωνία πρέπει με κάθε δυνατό μέσο να καλυτερέψει την αν­θρώπινη ράτσα. Ποιά αμοιβή χρηματική ή κοινωνική, ποιά τιμή και ποια δόξα θα μπορούσε ν' αμείψει, όπως ταιριάζει, όσους με το φρόνιμο γά­μο τους δώσανε στην κοινωνία κάποια μεγαλοφυία ; Ο πολιτισμός μας είναι αφάνταστα πλεγμένος και κανείς δε μπόρεσε να μάθει όλους τους μηχανισμούς του. Ωστόσο όμως πρέπει κάποτε να τους μάθουμε αυτούς τους μηχανισμούς και να τους διευθύνουμε όπως εμείς θέλουμε. Μόνο που η δουλειά αυτή είναι πολύ δύσκολη και χρειάζεται πρώτα να φτιά­ξουμε ανθρώπους με περισσότερη διανόηση κ' ηθική. Αν μπορούσε με τον ευγονισμό να βγει μια κληρονομική βιολογική αριστοκρατία, σίγουρα πολύ γρήγορα θα καταφέρναμε να λύσουμε όλα τα μεγάλα προβλήματα της σημερινής ζωής.

X
Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΥ ΑΤΟΜΟ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΥΠΑΡΞΗ- ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΝΑΛΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου